
Presa internaţională
Blocajul chinezesc: ”Imperiul roșu” învins de Covid
china_covid.jpg

Experții citați de National Public Radio din Statele Unite spun că cel mai mare cost al blocării este suportat de cei mai vulnerabili. Pentru ei, costul nu este doar financiar, ci emoțional și fizic. Un expert în sănătate publică estimează aproximativ 2.000 de decese cauzate de diabet numai în Shanghai. În Wuhan, oficialitățile chineze au estimat că decesele în exces din cauza bolilor cronice au crescut cu peste 20% în timpul blocării. Politica de toleranță zero a Chinei împotriva COVID a salvat probabil vieți, chiar și la un cost economic mare la început. Dar acum, ar putea începe să coste mai mult decât economisește.
Fortune consideră că „probabil este mai rău decât Wuhan”. Iar blocajele vor paraliza din nou lanțurile globale de aprovizionare.
Efectele se fac deja simțite până în Europa, potrivit Camerei de Comerț a Uniunii Europene din China. Organizația a trimis o scrisoare guvernului chinez în care îndeamnă oficialii să-și revizuiască politicile.
Propaganda se întețește
CNN observă că, în timpul blocajului, propaganda chineză se dublează, descriind Omicron ca pe o amenințare potențial letală, subliniind în același timp că numai strategia Zero-Covid poate salva China de decesele și ravagiile care au fost cauzate de virus în Occident.
Oficialii au precizat clar că politica are amprenta personală a aprobării liderului țării, Xi Jinping, care încă nu a vizitat Shanghai - un oraș pe care l-a condus.
Se așteaptă ca Xi să-și asume un al treilea mandat aproape fără precedent la sfârșitul acestui an, deschizând calea pentru ca el să conducă pe viață.
Newsweek notează că blocarea centrului financiar al Chinei și a celui mai aglomerat port de transport maritim din lume a adus costuri sociale și economice enorme.
Locuitorii s-au plâns de lipsa de provizii de bază; alții s-au ciocnit cu lucrătorii din domeniul sănătății din cauza regimului inflexibil de testare și izolare al orașului. În același timp, propaganda se intensifică.
Cenzura internetului nu este deloc nouă; a fost un instrument eficient de control de ani de zile, modelând modul în care publicul chinez discută subiecte favorabile – și nefavorabile – pentru stat.
De-a lungul invaziei Ucrainei, mass-media chineză a avut voie să folosească hashtag-uri recomandate oficial, adesea pro-Rusia. Drept urmare, internauții chinezi au fost nevoiți întotdeauna să se dovedească extrem de creativi atunci când au pus în discuție subiecte tabu, de la viața personală a liderilor până la masacrul din Piața Tienanmen. Acum, pe măsură ce rețeaua chineză Weibo suprimă disensiunile cu privire la Shanghai și blocaje, noi postări sunt șterse din oră în oră.
Eșecul Partidului Comunist
Pentru Le Point, situația indică o înfrângere a ”Imperiului roșu” în fața virusului.
Într-o perioadă în care, în Europa și Statele Unite, majoritatea restricțiilor de sănătate au fost ridicate, în China blocajele se înmulțesc. Investitorii străini sunt descurajați. Economia suferă și aterizarea ei va fi probabil dureroasă.
Dar renunțarea la politica sa este la fel de intolerabilă pentru Xi Jinping. Ar trebui să recunoască faptul că a greșit, că populația va trebui să trăiască cu virusul, că imunitatea de turmă nu poate fi atinsă în aceste condiții. Și mai ales, că Partidul Comunist Chinez nu este mai bun decât occidentalii, pentru a proteja sănătatea populațiilor.
Imposibil pentru liderii comunişti. Criteriul esențial pe care se bazează deciziile lor este concurența cu Statele Unite. Acesta este motivul pentru care în 2020, populația din Hong Kong a trebuit să fie supusă: făcea jocul Washingtonului.
Iată de ce astăzi, orice critică la adresa lui Vladimir Putin este imposibilă: ar da un avantaj Americii. Acesta este motivul pentru care, în ciuda progresiei pandemiei, este exclusă cumpărarea de vaccinuri cu ARN mesager: ar însemna recunoașterea că serurile chinezești sunt mai puțin eficiente decât vaccinurile capitaliste.
Xi Jinping și prietenii săi vor să credem că autoritarismul comunist este mai capabil să susțină o societate prosperă decât un Occident decadent.
Politica dezastruoasă Zero-Covid dărâmă această propagandă.