Două cuvinte care sperie: schimbarea Tratatului

parlamentul_european.jpg

Parlamentul European
Sursa imaginii: 
Facebook / European Parliament

Presa europeană comentează propunerile președintelui Macron privind revizuirea Tratatului UE. Într-adevăr, Europa are nevoie de reformare, dar comentatorii atrag atenția asupra dificultăților acestui proces.

La două săptămâni de la realegere, momentul îi este favorabil președintelui Macron, chiar dacă opinia publică franceză rămâne divizată pe problemele comunitare, observă Le Monde :

De asemenea, șeful statului este în căutarea unei postúri de lider pe continent, într-un moment în care agresiunea rusă împotriva Ucrainei reînnoiește echilibrul de putere dintre cei douăzeci și șapte.

Germania este în defensivă, incomodă cu problemele de securitate și handicapată de dependența sa de hidrocarburile rusești. Dar dorind să forțeze unitatea, domnul Macron riscă diviziunea.

Treisprezece state membre, printre care Polonia, România și Suedia, nu au așteptat finalul discursului său de la Strasbourg pentru a respinge „încercările imprudente și premature” de revizuire a tratatelor. „Ariergarda” va trebui convinsă”, crede Le Monde.

În timp ce Le Figaro notează că ”Emmanuel Macron și-a tradus ambițiile pentru „autonomie strategică” și Europa „geopolitică” în noțiuni mai simple și mai concrete: independență și eficiență. Obiectivul este de a face din UE un jucător internațional la egalitate cu China și Statele Unite.

Președintele francez își propune să formeze „cercuri de avangardă”, cu cei care împărtășesc aceleași ambiții de a-și aprofunda integrarea.

Fără îndoială că ar fi nevoie de o revizuire a tratatelor - și de referendumuri naționale impredictibile - pentru a concretiza această Europă în cercuri concentrice, de la un nucleu dur cvasi-confederal la o „comunitate politică europeană” care îi primește pe noii veniți.

Teoretic, de ce nu - zona euro consacră deja o Europă cu mai multe viteze. Dar atenție la Uniunea á la carte: această Europă nu va fi niciodată o putere politică”.

 

Amintiri dureroase din 2005

”Motivul precauției sunt două cuvinte de temut: schimbarea tratatului”, constată The Irish Times :

Cele mai concrete propuneri din dosar presupun renegocierea tratatelor UE și aprobarea lor, stat membru cu stat membru. Este un proces care a dat o gravă lovitură statelor membre în trecut, când alegătorii francezi și olandezi au respins un proiect de constituție a UE în 2005. Dar a mai fost și procesul anevoios de ratificare a Tratatului de la Lisabona, ulterior...”.

Süddeutsche Zeitung, citat de Eurotopics, este de părere că, pentru mulți lideri naționali, ”modernizarea în continuare a UE ar fi mai mult o pacoste, deoarece probabil ar merge mână în mână cu puterea sporită a Parlamentului European.

Totuși, șefii de stat și de guvern ar face bine să nu lase propunerile privind sănătatea sau politica climatică, sau cele privind funcționarea UE, să dispară din nou imediat într-un sertar, ci să le trateze cu seriozitate.”

Dar  „discursul lui Macron de la Strasbourg, venit la sfârșitul Conferinței privind Viitorul Europei, a comemorat și victoria asupra nazismului. Și a părut un antidot deliberat la discursul lui Putin”, comentează La Repubblica 

Un discurs de speranță și incluziune, cuplat cu ideea unei comunități europene a democrațiilor care ar face posibilă aducerea în Europa chiar și a celor care, precum Ucraina, trebuie să aștepte ani de zile pentru a deveni membri adevărați. Dar și pentru a-i primi înapoi pe cei care au vrut să părăsească Europa, precum Marea Britanie. Pe acest fond, avertismentul că pacea nu poate fi construită pe umilirea Rusiei este consecvent”, crede ziarul italian, citat de Eurotopics.

 
Revista presei internaționale din 11 mai 2022