Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mariupol: un mit prăbușit și un trofeu de război pentru Putin

azovstal.jpg

Militari ucraineni evacuați de la Combinatul Azovstal, după ce s-au predat, într-un autobuz, la sosirea la un centru de detenție din Olenivka, regiunea Donetsk, 17 mai 2022
Sursa imaginii: 
REUTERS - ALEXANDER ERMOCHENKO via rfi.fr

Evacuarea luptătorilor ucraineni de la uzina Azovstal marchează căderea completă a orașului Mariupol în mâinile ocupanților ruși, după luni de rezistență înverșunată. Este o victorie pentru Kremlin, în plan militar și simbolic, cred comentatorii.

The Washington Post notează că "uzina siderurgică Azovstal de la Mariupol și rețeaua sa de tuneluri subterane au servit timp de săptămâni drept adăpost și punct de sprijin final pentru aproximativ 1.000 de luptători ucraineni, inclusiv mulți din regimentul Azov, una dintre cele mai calificate - dar și controversate - unități militare din Ucraina.

Oficialii din Mariupol declarau la mijlocul lunii aprilie că în rețeaua subterană se ascundeau și 1.000 de civili. Ei au fost prinși în capcană săptămâni întregi în mijlocul unui atac rusesc intens, înainte ca toate femeile, copiii și persoanele în vârstă să fie evacuate la începutul acestei luni.

Cei care au ajuns în siguranță au descris brutalitatea asediului îndelungat în buncărele reci și fetide, unde trăiau fără lumina soarelui și cu rezervele de hrană și apă în scădere".

The Guardian estimează că evacuarea este probabil să marcheze sfârșitul celei mai lungi și sângeroase bătălii din acest război și o înfrângere semnificativă pentru Ucraina:

"Mariupol este acum în ruină după un asediu rusesc despre care Ucraina spune că a ucis zeci de mii de oameni.

Pentru ucraineni, uzina Azovstal a devenit un simbol al rezistenței, sute de militari continuând să lupte acolo chiar și după ce restul orașului căzuse în mâinile forțelor ruse".

Pentru NBC News, capturarea orașului Mariupol este esențială, deoarece ar permite forțelor ruse din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, să se conecteze cu cele din estul Ucrainei, unde Moscova și-a reorientat eforturile.

Capturarea vine pe fondul unei invazii ruse despre care majoritatea experților și oficialilor militari din Occident spun că a fost lipsită de succes.

Președintele rus Vladimir Putin și-a retras forțele din ofensiva asupra capitalei Kiev, după ce a suferit pierderi grele, iar acum se concentrează asupra zonelor din jurul regiunilor separatiste pro-ruse din estul țării.

 

 

 

O pierdere importantă pentru Ucraina

Și, după cum subliniază The New York Times, chiar dacă Ucraina continuă lupta în est, evoluțiile din sud subliniază cât de mult teritoriu a capturat Moscova și sugerează că forțele ucrainene se vor confrunta cu provocări extraordinare în încercarea de a recâștiga terenul pierdut.

De-a lungul unei căi care se întinde pe mai mult de 500 de mile de la Lugansk în est până la Herson la Marea Neagră, armata ucraineană susține că forțele ruse construiau poziții defensive, instalează guverne-marionetă și iau măsuri pentru „rusificarea" populației.

Libération vede în capturarea orașului un trofeu de război pentru Putin și căderea unui simbol:

"Mai întâi din punct de vedere militar, Mariupol era ultimul bastion care împiedica  joncțiunea trupelor venite din Crimeea anexată, cu cele ale autoproclamatelor republici separatiste Donbass.

Un alt mare avantaj militar al acestei victorii este că Rusia deține acum controlul total asupra Mării Azov, care a devenit de facto o mare interioară a Rusiei.

În sfârșit vine valoarea ideologică a acestei victorii: pentru Vladimir Putin, are gust de răzbunare.

Orașul de la porțile Rusiei, în principal rusofon, a avut aproape aceeași soartă în primăvara lui 2014 ca și autoproclamatelor republici separatiste Luhansk și Donețk. Ocupat pentru o perioadă de militanți pro-ruși, a fost preluat în cele din urmă, în iunie 2014, de armata ucraineană și mai ales de regimentul Azov.

Acest grup paramilitar fondat de neo-naziști, a devenit o trupă de elită a armatei ucrainene, este folosit pe scară largă de propaganda rusă pentru a-și justifica intervenția.

Dar odată cu integrarea sa în armata ucraineană și sosirea multor voluntari, ideologia originală a regimentului Azov a fost în mare măsură diluată. Și, după 2014, Mariupol a devenit pentru ucraineni un simbol al rezistenței naționale.

Mariupol era contramodelul multicultural în fața înclinațiilor rusești".

 
Revista presei internaționale din 18 mai 2022