Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spre un război comercial între UE și Regatul Unit?

liz_truss1.jpg

Liz Truss, șefa diplomației britanice, la o conferință a Partidului Conservator, martie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Liz Truss

Ministra de externe a Regatului Unit, Liz Truss, a declarat marți că guvernul intenționează să prezinte în următoarele săptămâni o lege care să îi permită să modifice unilateral termenii acordului convenit în 2019 cu omologii săi europeni. Acesta reglementează circulația mărfurilor între Marea Britanie și Irlanda de Nord. Comentatorii analizează consecințele unei asemenea decizii.

Marea Britanie amenință să rupă o parte cheie a acordului Brexit din cauza tensiunilor din Irlanda de Nord. Mișcarea  riscă să alimenteze un război comercial cu UE, informează The Wall Street Journal.

Telenovela Brexit este încă departe de a se sfârși, observă publicația franceză Capital:

Uniunea Europeană a avertizat că va „răspunde cu toate mijloacele de care dispune" modificărilor unilaterale ale Londrei asupra statutului post-Brexit al Irlandei de Nord - „inacceptabile" în ochii Bruxelles-ului.

Les Echos amintește că dosarul a marcat relațiile dintre Regatul Unit și UE timp de aproape optsprezece luni:

"Dificultățile au reapărut după alegerile din Irlanda de Nord de la începutul lunii mai, în care naționaliștii Sinn Fein au ieșit în frunte. Unioniștii din DUP, care se împotrivesc cu înverșunare protocolului, au făcut din eliminarea acestuia o condiție pentru formarea unui guvern cu Sinn Fein. În timp ce Londra critică lipsa de flexibilitate a Bruxelles-ului și consideră că controalele impuse sunt disproporționate față de riscurile pentru piața comună.

La rândul său, Comisia consideră că a făcut propuneri generoase în octombrie, mai ales că, în opinia sa, dificultățile vin în primul rând din alegerea unui „Brexit dur" făcută de Regatul Unit.

Pe parcursul lunilor lungi de negocieri, puține subiecte au avansat, în afară de furnizarea de medicamente, pentru care Comisia a făcut o concesie majoră.

Dar Regatul Unit ar dori să meargă mai departe, prin crearea unei „rute verzi" prin care produsele destinate să rămână în provincie să fie scutite de controale.

Londra dorește ca regulile de TVA să fie aceleași și în Marea Britanie și Irlanda de Nord, prin eliberarea acesteia din urmă de reglementările europene privind ajutorul de stat. Aceasta înseamnă, în cele din urmă, limitarea rolului jucat de Curtea Europeană de Justiție în Irlanda. O linie roșie pentru Bruxelles", notează ziarul de afaceri francez. 

UE repetă că este pregătită pentru ajustări, dar nu să renegocieze textul protocolului , precizează și Le Monde.

O escaladare potențial periculoasă

The Guardian este de părere că ministra Liz Truss i-a antagonizat inutil pe principalii parteneri comerciali ai Marii Britanii, riscând o spirală descendentă în relațiile cu UE într-un moment de criză economică. Deci de ce escaladarea?" (Sursa: Eurotopics).

De partea sa, The Daily Telegraph consideră că „protocolul a fost convenit într-un moment în care adepții "Rămânerii"  din Parlament făceau tot ce le stătea în putere pentru a submina poziția Regatului Unit, inclusiv eliminarea opțiunii de a renunța la un Brexit fără acord. Acum, cel mai rău rezultat ar fi ca Guvernul să ridice miza și apoi să se ferească de la acțiune de teamă de consecințe. Marea Britanie a plătit deja prețul pentru că și-a arătat slăbiciunea în fața amenințărilor UE." (Sursa: Eurotopics)

BBC atenționează însă că orice act legislativ de acest gen trebuie să treacă prin Parlament, ceea ce ar putea dura luni de zile:

"Nu este clar cum va răspunde UE, dar unii experți se tem de un posibil război comercial. Fostul premier Theresa May a avertizat că abandonarea protocolului ar dăuna reputației Marii Britanii. Ea a spus că guvernul ar trebui să ia în considerare ce ar spune o astfel de mișcare despre Regatul Unit și disponibilitatea sa de a respecta tratatele pe care le-a semnat".

 
Revista presei internaționale din 19 mai 2022