Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amenințarea foametei: Rusia, acuzată că folosește hrana ca armă

port_constanta_cereale.jpg

Cerealier din Ucraina în portul Constanța, 3 mai 2022
Sursa imaginii: 
© Daniel Mihailescu / AFP via France24

Statele sărace ale lumii trăiesc sub amenințarea foametei după declanșarea războiului din Ucraina. Porturile de la Marea Neagră sunt blocate și câmpurile ucrainene au rămas nelucrate din cauza invaziei. Presa internațională își exprimă îngrijorarea.

Amenințarea este reală și provine din războiul din Ucraina declanșat de Rusia lui Vladimir Putin, scrie Le Monde :

Prețurile sunt în creștere și, în special, cele ale alimentelor, care nu atinseseră un asemenea nivel de zece ani. Impactul războiului se datorează și faptului că cele două țări furnizează în mod normal planetei o mare parte din mai multe alimente de bază, cum ar fi porumb, grâu și ulei de floarea soarelui.

Ambarcațiunile care exportă aceste mărfuri din Marea Neagră sunt astăzi blocate. Iar fermierii ucraineni nu pot să semene o parte din pământul lor. Odată cu scăderea ofertei, prețurile cresc și ONU este deja alarmată de o posibilă „catastrofă" alimentară.

Și pentru NBC News, există tot mai multe dovezi că războiul din Ucraina va agrava crizele din întreaga lume, provocând o spirală a prețului unor bunuri.

Putin folosește în mod deliberat dependența lumii de grâul său ca armă, avertizează La Stampa:

Să fie oare o coincidență că în 2014, după ocuparea Crimeei și primele sancțiuni occidentale, Moscova a anunțat o consolidare a armelor agricole căreia noi, preoții globalizării triumfătoare, ca de obicei, nu i-am dat atenție?

Moscova a crescut producția de cereale pentru a-și reduce dependența alimentară de Europa și Statele Unite. Acum, în Ucraina, adevăratul grânar al Europei, grâul putrezește în silozuri pentru că porturile sunt blocate. ... În est și sud, câmpurile au devenit terenuri de luptă minate și arate fără milă de tancuri." (Sursa: Eurotopics)

The Irish Times face apel la soluții rapide: „Pe termen scurt, este, esențial ca porturile ucrainene să fie redeschise și să se permită reluarea exporturilor de alimente. Occidentul acuză Rusia că a provocat în mod deliberat penurie. Rusia trebuie să fie obligată să creeze coridoare, astfel încât alimentele și alte provizii vitale să poată părăsi în siguranță Ucraina, pe uscat sau pe mare".

Africa le cere sprijin Germaniei, titrează Ouest France, în contextul vizitei cancelarului Olaf Scholz în Senegal, țară al cărei președinte, Macky Sall, deține și președinția rotativă a Uniunii Africane.

Pentru cancelarul german este necesar ca Occidentul să arate „solidaritate" cu Africa și a promis că va face totul pentru a ajuta statele aflate sub amenințare.

Totuși, ziarul francez nu uită să amintească faptul că Senegalul, care întreține relații strânse cu țările occidentale, a surprins pe 2 martie abținându-se de la un vot în Adunarea Generală a ONU în pentru rezoluția care cere Rusiei să înceteze imediat folosirea forței împotriva Ucrainei. Aproape jumătate dintre țările africane s-au abținut sau au votat negativ .

Războiul lovește puternic economiile africane, iar comunitatea internațională este îngrijorată de riscul foametei. Senegalul, ca și alte țări africane, este puternic dependent de importurile de grâu din Ucraina și Rusia.

 
Revista presei internaționale din 23 mai 2022