Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vor apăra SUA Taiwanul, în cazul unei invazii chineze?

biden_japonia.jpg

Președintele Joe Biden la sosirea pe Aeroportul din Tokyo, 23 mai 2022
Sursa imaginii: 
Kazuhiro NOGI AFP via rfi.fr

La o conferință de presă pe care a susținut-o alături de prim-ministrul Fumio Kishida al Japoniei în timpul vizitei efectuate la Tokyo, președintele american Joe Biden a sugerat că ar fi dispus să meargă mai departe pentru Taiwan decât a fost cazul în Ucraina, în situația unui atac al Chinei asupra insulei. Această afirmația enervează China. Dar cât de departe ar putea merge Statele Unite?

"În Ucraina, SUA au oferit zeci de miliarde de dolari în arme, precum și asistență de informații pentru a ajuta la înfrângerea invadatorilor ruși, dar au refuzat să trimită trupe", observă  The New York Times.

"Declarația președintelui, oferită fără avertismente sau clarificări, i-a surprins pe câțiva membri ai propriei sale administrații care se uitau prin sală și nu se așteptau ca președintele să se angajeze într-o asemenea promisiune.

Din punct de vedere istoric, Statele Unite au avertizat China cu privire la utilizarea forței împotriva Taiwanului, avertismentele rămânând însă, în general vagi cu privire la cât de departe ar putea merge".

The Guardian amintește că, în august, un înalt oficial al administrației Biden a fost forțat să sublinieze că politica SUA cu privire la Taiwan nu s-a schimbat, după ce președintele a părut să sugereze că SUA ar apăra insula dacă ar fi atacată, o abatere de la o poziție de lungă durată a SUA de ambiguitate strategică.

"Influența tot mai mare a Chinei în regiune, inclusiv exerciții militare în apropiere de Taiwan și activități aeriene și maritime în jurul unui lanț de insule din Marea Chinei de Est administrate de Japonia, au devenit teme-cheie ale vizitei lui Biden, eclipsând chiar programele nucleare și de rachete balistice ale Coreei de Nord", notează ziarul britanic.

USA Today scrie că administrația Biden a atenționat Beijingul cu privire la o amenințare de agresiune militară împotriva Taiwanului, care a inclus trimiterea de avioane de război în zona de apărare aeriană a insulei.

"Unul dintre scopurile călătoriei de cinci zile a lui Biden în Asia a fost acela de a transmite mesajul că încă acordă atenție regiunii, în ciuda războiului din Ucraina.

El are un aliat apropiat în Japonia, care a jucat un rol major în coaliția internațională de sprijinire a Ucrainei și își sporește bugetul de apărare pe măsură ce tensiunile cresc în Indo-Pacific".

Potrivit National Public Radio, comentariile lui Biden au venit chiar înainte ca acesta să lanseze oficial un pact comercial Indo-Pacific, mult așteptat, care exclude Taiwanul:

"Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a confirmat duminică faptul că Taiwan nu se numără printre guvernele care au aderat la Cadrul Economic Indo-Pacific, menit să permită SUA să lucreze mai strâns cu economiile cheie asiatice în probleme precum lanțurile de aprovizionare, comerțul digital, energia curată și lupta împotriva corupției.

Includerea Taiwanului ar fi enervat China. Sullivan a spus că SUA doresc să-și aprofundeze parteneriatul economic cu Taiwan pe o bază individuală".

SKY News comentează la rândul său că declarațiile lui Biden despre apărarea Taiwanului față de China "încep să pară mai puțin ca niște scăpări și mai mult ca o strategie deliberată.

Și poate că acesta este ideea: este cel puțin a treia oară când domnul Biden face comentarii similare despre apărarea Taiwanului.

Este posibil ca politica să nu se fi schimbat oficial, dar aceasta este o modalitate de a semnala Beijingului ce s-ar putea întâmpla în cazul unei invazii chineze. Ambiguitatea strategică pare puțin mai puțin ambiguă".

 
Revista presei internaționale din 24 mai 2022