Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"În Texas, armele au câștigat. Reglementările și reformele au pierdut"

texas_atac_armat.jpg

Rude ale copiilor uciși în atacul armat de la Robb Elementary School Uvalde, Texas, 24 Mai 2022
Sursa imaginii: 
REUTERS - MARCO BELLO via rfi.fr

Presa internațională vorbește pe larg despre atacul produs marți la școala elementară din Uvalde, Texas. Un adolescent înarmat a ucis cel puțin 19 copii și doi adulți în cel mai grav atac armat petrecut într-o școală din SUA din ultimii aproape zece ani. Comentatorii amintesc faptul că puternicul lobby al armelor a reușit să blocheze orice reglementare în domeniu.

"De mai bine de un deceniu, pistoalele semiautomate, achiziționate pentru protecția personală, se vând mai mult decât puștile, care au fost folosite de obicei la vânătoare", scrie The New York Times.

"Iar pandemia de coronavirus a stârnit o nebunie și mai mare. Producția internă anuală de arme a crescut de la 3,9 milioane în 2000 la 11,3 milioane în 2020, potrivit unui raport publicat luna aceasta de Biroul pentru Alcool, Tutun, Arme de Foc și Explozivi.

Marea majoritate a acestor arme de foc au rămas în Statele Unite. Republicanii, făcând adesea apel la Al Doilea Amendament, au blocat eforturile de a adăuga verificări mai stricte a antecedentelor pentru cumpărătorii de arme".

Potrivit BBC, politicienii recunosc că aceasta este o problemă aproape unică în America, unde morțile de pe urma armelor le-au depășit pe cele din accidentele de mașină, în cazul copiilor și adolescenților:

"Dar este o problemă pe care politica pare incapabilă să o rezolve.

Nu există niciun semn că democrații se vor apropia de adoptarea unei legislații mai stricte privind controlul armelor. Unii republicani îi acuză deja că folosesc această ultimă rafală din școală pentru a-și promova cu cinism propriile obiective politice".

Și Le Monde constată că, în fața unor tragedii succesive, aleșii republicani se opun în continuare oricărei legislații care să reglementeze piața armelor de foc:

"Decenii de spălare a creierelor au făcut ca aleșii să nu mai aibă nevoie nici măcar de bastonul principalului lobby al armelor, Asociația Națională a Armelor, schilodită de crize, pentru a se opune celei mai firave legislații care să reglementeze în vreun fel această piață, deosebit de suculentă.

Apărarea celui de-al Doilea Amendament referitor la dreptul de a purta o armă, înțeles în sensul său cel mai absolutist, a devenit o datorie sacră care scapă acum oricărei întrebări.

Familiile victimelor trebuie să se mulțumească doar cu rugăciunile aleșilor.

Tirania minorității a vorbit deja după masacrul de la Sandy Hook, când Senatul a vrut să adopte o măsură de bun-simț susținută de o majoritate covârșitoare a americanilor: verificarea antecedentelor cumpărătorilor de arme.

Aleșii reprezentând 118 milioane dintre concetățenii lor au reușit să-i învingă pe cei desemnați de 194 milioane. Totul ne face să credem că la fel ar fi și astăzi în această țară prizonieră a acestei nebunii", conchide Le Monde.

 

Lobby-ul armelor câștigă mereu

Și tot în Franța, Le Point notează că ”legislația privind controlul armelor încă se ciocnește cu puternicul lobby susținut de Donald Trump.

Membrii puternicului lobby al armelor au, într-adevăr, cu ce se mândri. Ei au reușit, ca de obicei, să blocheze în Congres toată legislația federală, în special interzicerea puștilor de asalt, în ciuda mobilizării naționale enorme după masacrul din Parkland", scrie revista franceză.

"În Texas, armele au câștigat. Reglementările și reformele au  pierdut", transmite CNN.

"Și nici măcar nu a fost un o competiție adevărată.

Susținătorii drepturilor armelor par să aibă planuri în timp ce reformatorii se luptă împotriva unui lobby puternic al producătorilor, Asociația Națională a Armelor.

Dar Al Doilea Amendament nu trebuie să fie distrus, pentru a ne salva țara. Constituția este un document viu.

Poate că trebuie temperat pentru vremurile actuale și ajustat, de la un context din 1776 la o epocă în care există computere care pot vorbi între ele și arme care pot trage un număr uimitor de cartușe.

Oare să nu poată exista o lege pentru a crea baze de date pentru sănătatea mintală și cazierele judiciare, pentru a interacționa și a partaja informații cu privire la cei care achiziționează arme? Nu suntem suficient de inteligenți pentru a găsi formula care să ne protejeze drepturile fundamentale și copiii?" – întreabă CNN.

 
Revista presei internaționale din 26 mai 2022