
Presa internaţională
Starea jalnică a armatei ruse – nu doar corupția este de vină
tanc_rusia.jpg

După cum amintește The Economist, ”în ajunul conflictului, forțele ruse erau considerate formidabile. Și se credea că Rusia îi va face Ucrainei cam ceea ce Statele Unite au făcut Irakului în 1991: să uluiască o țară întreagă și să o subjuge după o campanie puternică și necruțătoare.
În ultimele săptămâni, politicienii și experții au dezbătut cauzele eșecului Rusiei. Unii au făcut paralele cu dezastrul armatei franceze din 1940.
Dar analogia este prost aleasă, crede Christopher Dougherty, un fost strateg de la Pentagon. „Dacă Franța a eșuat, a fost pentru că a urmat o doctrină militară proastă", asigură el.
Dacă Rusia eșuează, este parțial pentru că nu își urmează doctrina, adică principiile sale fundamentale în conducerea războiului.
Lipsa de experiență este o problemă. Statele Unite au exersat aproape continuu de la sfârșitul Războiului Rece: au fost Irak, Balcani, Afganistan, Libia, Siria și așa mai departe. Rusia nu a purtat un război de această amploare împotriva unei armate organizate de când a luat Manciuria de la japonezi în 1945.
Fără îndoială, corupția ajută la a explica de ce vehiculele rusești au fost echipate cu anvelope chinezești de gamă joasă care s-au blocat în noroiul ucrainean și de ce atât de multe unități rusești au rămas fără radiouri criptate și forțate să recurgă la soluții civile, nesecurizate, chiar și pe rețelele mobile ucrainene.
Acest lucru a putut contribui la masacrarea generalilor ruși, facilitând interceptarea comunicațiilor lor pe front – Ucraina susține că a ucis zece.
Dar corupția nu este totul.
Ucraina este, de asemenea, nu mai puțin coruptă decât Rusia.
Soldații prost antrenați și nemotivați sunt o problemă în orice conflict. Sunt deosebit de nepotriviți pentru a gestiona complexitatea războiului modern cu arme combinate, care necesită o acțiune coordonată din partea tancurilor, infanteriei, artileriei și aviației.
Trebuia să debordezi de optimism pentru a încerca acest tip de coordonare atât de fină în Ucraina cu tineri crispați, împinși să se înroleze, susținuți cu rații expirate și echipați cu vehicule prost întreținute”, scrie The Economist.
Și totuși, rușii înaintează
Totuși, într-un reportaj realizat pe teren, Le Point observă că înaintarea Rusiei în Donbass este lentă, sângeroasă, dar inexorabilă.
Severodonetsk și Lisitciansk, la nord-vest de Lugansk, sunt aproape înconjurate. Dar soldații ucraineni spun că vor să lupte până la capăt.
Și în Le Figaro citim că armata și civilii ucreineni sunt pregătiți pentru un război lung.
În rezistența ucraineană, a existat o primă fază de răspuns la operațiunile de comando rusești de la Kiev, care vizau decapitarea regimului.
A doua fază a fost cea a războiului de mișcare: rușii au reușit să ia orașul Herson (ceea ce le garantează alimentarea cu apă a Crimeei) și tot litoralul Mării Azov; ucrainenii au reușit să respingă invadatorul de la nord de Kiev, dinspre Belarus, apoi de la est de Harkov dinspre Rusia.
Și acum începe a treia fază a conflictului, care este cea a războiului de poziții. Forțele ruse, care urmăresc să cucerească regiunile Donețk și Lugansk (cărora Moscova le-a recunoscut independența), progresează, în pas de țestoasă, distrugând tot ce se află în fața lor cu tiruri de artilerie.
Cei trei "P" care au distrus democrația
În sfârșit, remarcăm interviul acordat ziarului spaniol El Pais de gânditorul venezuelean Moisés Naím, care deplânge faptul că, în ultimul deceniu, democrația a fost distrusă fără a ne da seama.
Moisés Naím a fost ministru în guvernul de la Caracas înainte de venirea la putere a stângii bolivariste, fost redactor-șef al prestigioasei reviste Foreign Policy, iar acum este editorialist al ziarului El Pais.
El spune că autocrațiile sunt menținute de cei trei P: populism, polarizare și propagandă post-adevăr.
Și îi acuză pe fostul președinte american Donald Trump și lideri precum Jair Bolsonaro din Brazilia, Viktor Orban din Ungaria, Matteo Salvini din Italia, Marine Le Pen din Franța, Nicolás Maduro din Venezuela și partidul spaniol de extremă dreaptă Vox că lucrează pentru președintele rus Vladimir Putin și sunt unii dintre cei care au distrus democrația în ultimul deceniu, fără ca noi să ne dăm seama.
Există o mutație perversă și periculoasă a corupției. De aici trecem la cleptocrație și de acolo la o a treia variantă, cea pe care o întruchipează Putin: statul criminal. Aceasta înseamnă că criminalii nu mai sunt în afara guvernului încercând să-l influențeze, ci că criminalii sunt guvernul însuși.