Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festinul acționarilor Rosneft, pe timp de război și sancțiuni occidentale

petrol_rusia.png

Rezervoare ale companiei petroliere ruse OAO Rosneft, la Priobskoye, Siberia de Vest, 5 aprilie 2006
Sursa imaginii: 
AP - Misha Japaridze via rfi.fr

A fost nevoie de mai bine de o lună de dezbateri privind impunerea unui embargo petrolier împotriva Rusiei, până când în sfârșit, membrii UE să ajungă la un compromis: importurile pe rutele maritime vor fi blocate, în timp ce țările fără ieșire la mare, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia vor putea continua să primească țiței prin conducte. În special, Ungaria s-a opus cu înverșunare embargoului. Presa internațională este împărțită în fața unui astfel de compromis.

Pentru National Public Radio din SUA, Viktor Orbán, premierul Ungariei și prieten al lui Vladimir Putin, a fost în mare parte responsabil pentru întârzierea și modificările aduse acestei ultime runde de sancțiuni. El a amenințat că va uza de dreptul de veto pentru întregul pachet, un scenariu care ar fi fost teribil de jenant pentru UE.

Dar, după cum notează The Wall Street Journal, inițial, Germania a susținut că un embargo ar duce la creșterea prețului țițeiului, permițând Rusiei să vândă în altă parte a lumii la prețuri mai mari pentru a compensa pierderea veniturilor europene.

"Dar presiunea a crescut asupra cancelarului Scholz, pe care alte capitale ale UE l-au acuzat că se mișcă prea încet atât cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei, cât și în ce privește ajutorul militar pentru Ucraina.

Primul ministru italian Mario Draghi, a cărui țară caută de mult timp legături cordiale cu Moscova și este chiar mai dependentă de sursele de resursele de energie rusești decât Germania, a spus că Roma nu va bloca sancțiunile, ridicând presiunea pe cancelarul Scholz.

„Un embargo parțial este mai bine decât niciun embargo", crede Irish Independent, citat de Eurotopics.

"Orice restricționare a fondurilor mașinii de război a lui Putin este binevenită, iar interdicția este semnificativă din partea unui bloc care este puternic dependent de energia rusă. Statele membre erau împărțite între cei care doresc cu disperare să se decupleze de energia furnizată de Kremlin și națiunile fără ieșire la mare. Șefii de stat și de guvern au găsit în cele din urmă cvadratura cercului și au lovit Moscova, ceea ce nu era deloc sigur înainte de summit."

Publicația germană Tagesschau nu este mulțumită de rezultat:

„Ungaria, Slovacia și Republica Cehă vor beneficia, în timp ce alții trebuie să caute înlocuitori - cu mai mult sau mai puțin succes, spre încântarea lui Vladimir Putin. Mulți economiști au avertizat tot timpul împotriva unui embargo petrolier împotriva Rusiei - spunând că ar diviza Europa, în timp ce nu ar fi suficient de dăunător pentru Putin. Și ei au dreptate."(Sursa: Eurotopics)

În timp ce Le Monde vorbește despre un adevărat festin al acționarilor Rosneft, pe timp de război.

"Compania petrolieră rusă a plătit acționarilor dividende istorice pentru a doua jumătate a anului 2021. Și fără îndoială că, în viitorul imediat, compania beneficiază de creșterea prețurilor, care ajunseseră marți, la Londra la 123 de dolari pe baril. Iar profiturile din 2022 par încă uriașe.

Cu toate acestea, embargoul, decis foarte repede de Statele Unite și Marea Britanie, apoi de UE, va cântări asupra vânzărilor și capacităților sale de producție. Pe termen mediu este amenințat întregul sector al hidrocarburilor. „La un nivel de100 de dolari barilul, rețeta pierderilor s-ar ridica la 306 miliarde, sau 18% din produsul intern brut", a calculat un expert citat de ziarul francez.

Rosneft, care pompează 40% din petrolul țării, va avea din ce în ce mai mari dificultăți să-și vândă producția, la fel ca grupul privat Lukoil și alte companii.

Sub sancțiunile occidentale, Rusia privește către alți clienți, precum India și China, chiar dacă va trebui să accepte reduceri la prețuri.

Europenii se bazează acum pe Statele Unite și pe monarhiile petroliere din Golf pentru a compensa deficitul. Dacă vor fi interesate de asta".

 
Revista presei internaționale din 2 iunie 2022