
Presa internaţională
Jubileul de platină: care va fi viitorul Regatului Unit?
regina_jubileu.jpg

Regina Elisabeta a II-a și-a făcut apariția în timp ce Marea Britanie a onorat cei 70 de ani ca regină, titrează The New York Times.
Cel mai longeviv monarh al Marii Britanii a apărut pe balconul Palatului Buckingham împreună cu alți membri ai familiei regale, joi, în prima dintre cele patru zile ale festivităților Jubileului de platină, continuă ziarul.
Dar ce cadou i se poate oferi unui monarh la jubileul ei de platină? Pentru o regină, un cal ar fi cel mai potrivit, bineînțeles, transmite Euronews. Franța i-a dăruit reginei Elisabeta un cal numit „Fabuleu" pentru a sărbători jubileul de platină. Calul a făcut parte din escorta președintelui francez Emmanuel Macron pe Champs-Elysées în timpul comemorării Zilei Victoriei din acest an.
Pentru BBC, punctul culminant al zilei l-a constituit zborul elicopterelor și avioanelor deasupra Palatului Buckingham.
"A fost momentul de vârf al unei dimineți de spectacol de mare precizie. Totul a decurs bine, chiar și vremea. Escadrila a format numărul 70 de pe cer, deasupra unei mulțimi entuziaste".
"Normalitate" și "radicalism liniștit"
Courrier International reia un articol din The Telegraph despre povestea nebună a imnului „God Save the Queen" în versiunea legendarei trupe punk Sex Pistols, din vara anului 1977.
La acea vreme, versiunea a provocat un scandal general și a fost cenzurat de BBC - zvonurile spun că titlul a fost reținut în mod deliberat de la vârful topurilor. Solistul trupei, John Lydon, a devenit ținta indignării generale și a fost adeseori agresat, pe stradă, de britanici furioși.
Le Point vede în Regina Elisabeta a II-a "extraordinarul" normal:
„Altcineva poate să o facă"... Nu vă panicați: pronunțând aceste cuvinte, la începutul lunii februarie, în fața unei adunări de pensionari fericiți, suverana britanică nu și-a declarat intenția de a abdica.
Cuvântul este tabu la Curte de la trauma din 1936 când Eduard al VIII-lea a renunțat la tron. Fratele său, George al VI-lea l-a succedat și foarte tânăra Prințesă Elisabeta a devenit, la vârsta de 10 ani, moștenitoarea mai multor regate și a unui imperiu – cel al Indiei.
Nu, cu zâmbetul pe buze, regina nonagenară a indicat pur și simplu că a decis să nu-și taie tortul pentru cei șaptezeci de ani de la urcarea pe tron .
La 96 de ani, împliniți la 21 aprilie, Elizabeth Alexandra Mary Windsor nu are nicio intenție să se întoarcă asupra jurământului pe care l-a făcut la 21 de ani: „să-și servească poporul", indiferent dacă viața ei este „lungă sau scurtă", scrie revista franceză.
Iar The Spectator vorbește despre "Radicalismul liniştit al Elisabetei a II-a".
”În orice situație dată, prioritatea Reginei nu este să mulțumească mulțimea. Mai degrabă să nu lase pe alții s-o dezamăgească...
În biografia ei există numeroase mici detalii extrem de impresionate.
De exemplu, cel mai uimitor fapt despre vara lui 1982 nu a fost plimbarea Reginei în parc cu Ronald Reagan sau sosirea Papei sau chiar apariția unui intrus în stare de ebrietate, Michael Fagan, la capătul patului ei, care pretindea că și-a tăiat încheieturile cu o scrumieră.
Uimitor este că, la patru ore după acea întâlnire, Regina și-a îndeplinit îndatoririle, fără să clipească. La ora 11.a.m. peste o sută de oameni se prezentaseră împreună cu familiile lor pentru a-și prezenta onorurile și ea nu avea de gând să-i dezamăgească. Încă o dată, instinctele intraseră în joc...”
Un viitor incert
De partea sa, Le Figaro o descrie pe Elisabeta a II-a drept "o regină obosită aflată la cârma unei monarhii chinuite".
Dincolo de sănătatea Elisabetei a II-a, adaptarea monarhiei la vremuri rămâne marea provocare, iar recentele eșecuri ilustrează dificultățile.
Două turnee externe ale lui William și Edward au mărturisit astfel o neliniște tot mai mare.
În martie, prințul William și soția sa, Kate, au fost nevoiți să anuleze prima etapă a călătoriei lor în Caraibe din cauza protestelor locale.
Au fost îndemnați să-și ceară scuze pentru trecutul de sclavie al regatului.
În luna următoare Edward, fiul cel mic al Reginei a trebuit să întrerupă o călătorie în aceeași regiune. În timp ce premierul jamaican Andrew Holness spunea că este „inevitabil" ca țara sa să se îndrepte către guvernarea republicană, așa cum făcuse Barbados în noiembrie.
În timp ce Charles însuși a vizitat recent Canada, această țară, care este unul dintre cele cincisprezece regate a căror suverană este Elisabeta a II-a.
Și aici s-au ridicat câteva întrebări.
Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Angus Reid, în timp ce două treimi dintre canadieni au o afecțiune profundă pentru regină, 51% doresc sfârșitul, pentru generațiile următoare, a monarhiei constituționale.
Aproximativ 65% ar refuza ideea ca Charles să devină rege și șef de stat al Canadei, iar 76% refuză să o recunoască pe Camilla drept regina lor.
Mai multe imagini de la festivitățile de joi aici