Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia singură este vinovată pentru foametea iminentă din multe țări ale lumii

port_odesa.jpg

Milioane de tone de cereale sunt blocate în Portul Odesa din pricina războiului
Sursa imaginii: 
REUTERS - Valentyn Ogirenko via rfi.fr

În ciuda dificultăților generate de război, europenii își mențin sprijinul pentru Ucraina – o arată rezultatele unui sondaj de opinie publicate în presa franceză. Continuă indignarea presei europene legată de blocarea de către Rusia a exporturilor de cereale. În sfârșit, o analiză privind abordarea de către președintele Macron a crizei ucrainene. Iată subiectele revistei presei Internaționale de azi.

Revista franceză L'Express constată că, la trei luni de la începutul războiului, sprijinul masiv al europenilor pentru Ucraina nu slăbește.

Aceasta este principala lecție a unui studiu Ifop pentru Fundația Jean-Jaurès, realizat în luna mai în șase state (Franța, Germania, Polonia, Suedia, Spania, Irlanda), care urmează să fie publicat joi, 9 iunie. Potrivit sondajului, 79% dintre francezi au încă o părere bună despre Ucraina, comparativ cu 82% în martie. În Polonia vecină, cifra este de 87%. În Suedia, care vrea să adere la NATO, este de 82%. Dar națiuni precum Irlanda și Spania – 86% respectiv 80%.

The Conversation se întreabă unde se află UE după 100 de zile de război, în privința sancțiunilor împotriva Rusiei?

"Interdicțiile asupra importurilor din Rusia vor determina companiile să își adapteze producția, fie căutând surse alternative pentru produsele interzise, ​​fie înlocuindu-le cu produse similare. Aceste mecanisme vor genera nu oprirea completă a producției în sectoarele în cauză, dar vor genera, desigur, costuri suplimentare. În parte, aceste costuri vor fi absorbite de marjele de afaceri și, în parte, vor fi transmise către consumatorul final sau clientul final la prețuri crescute", explică The Conversation.

Rușii jefuiesc recolta Ucrainei și tot ei strigă

Continuă comentariile indignate din presa europeană cu privire la blocarea de către Rusia a exporturilor de cereale. Singură Rusia este responsabilă pentru criza alimentară mondială, scrie  Frankfurter Allgemeine Zeitung:

Mai întâi, Rusia blochează porturile ucrainene, oprește chiar și exporturile de cereale și apoi jefuiește recolta Ucrainei. Apoi, conducătorii războiului de la Kremlin susțin sus și tare că sancțiunile impuse Rusiei sunt de vină pentru foametea iminentă în multe țări. Cu toate acestea, exporturile de cereale din Rusia nu fac obiectul niciunei sancțiuni. Doar Rusia este responsabilă pentru suferința atâtor oameni", scrie ziarul german citat e Eurotopics.

 

Citește și: Noua ”tactică” a armatei ruse: bombardarea și jefuirea fermelor agricole. Dovezi video și mărturii

 

La Stampa este, de asemenea, indignată: „. Președintele interimar al Uniunii Africane, senegalezul Macky Sall, a mers să bată la ușa Kremlinului și a găsit un președinte rus prietenos. În versiunea Moscovei, problema nu există. Ucrainenii nu pot să-și exporte cerealele? Rusia este gata să facă asta pentru ei, din porturile pe care tocmai le-a bombardat"

Încheiem cu un articol de opinie din revista cehă Respekt, citată de Courrier Internațional, despre inițiativele lansate de președintele francez Emmanuel Macron:

"Vorbind despre spațiu pentru diplomație cu Moscova, strategie care nu a funcționat niciodată, Macron arată că nu cunoaște trecutul sau că preferă să-l ignore. Putin nu vrea un acord, intenția lui este să distrugă Ucraina independentă și apoi să invadeze și să ocupe Moldova. Dacă va reuși, țările baltice și Europa Centrală vor fi atunci următoarele etape ale politicii sale expansioniste. Este dispus să aștepte, dar peste un timp va încerca din nou.

Potrivit lui Macron, Parisul nu vrea să permită Rusiei să fie înfrântă (și umilită). Se vede aici naivitate, cinism sau pur și simplu un exces de megalomanie din partea unui șef de stat francez convins că abordarea sa prudentă – care costă tot mai multe vieți ucrainene – va juca un rol istoric, decisiv.

Se vede un mare negociator, dar această misiune este sortită eșecului, pentru că Moscova are cu totul alte interese: doar o victorie l-ar satisface. Dar noi, ceilalți, nu îi vom face această favoare lui Putin, indiferent dacă îi place lui Macron sau nu".

 
Revista presei internaționale din 8 iunie 2022