Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul diplomatic al cerealelor și cum războiul din Ucraina va transforma lumea

cargo_port_constanta.jpg

O navă cargo cerealier este încărcată cu porumb din Ucraina în Portul Constanța, 28 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
© INQUAM PHOTOS via REUTERS/Daniel Stoenciu via rfi.fr

În timp ce luptele din Donbas continuă, un alt front se deschide în plan global: bătălia dusă de țările occidentale pentru asigurarea exporturilor de cereale ucrainene. Presa internațională urmărește cu atenție evoluțiile.

Le Monde scrie că Uniunea Europeană încearcă să-și mobilizeze căile ferate pentru a vinde grâul ucrainean.

Comisarul pentru transporturi Adina Vălean a vorbit deja despre o „provocare gigantică" pentru europeni, care încă speră să evacueze 20 de milioane de tone de cereale până în iulie.

Însă din cauza lipsei de infrastructură, transportul de marfă rămâne în așteptare câteva săptămâni la granițele Poloniei, României sau Bulgariei. Iar durata probabilă a operațiunii este estimată la opt luni.

Ecartamentul șinelor, care diferă între rețelele feroviare, necesită transbordare înainte de încărcarea în UE. Aducerea produselor ucrainene din porturile europene la destinația lor finală este o altă provocare: ar fi nevoie de 10.000 de șlepuri și 300 de nave mari pentru a transporta 20 de milioane de tone de cereale.

Les Echos notează la rândul său că Polonia se află în poziție de luptă pentru a ajuta Ucraina să exporte grâu.

Există însă provocări logistice, pe care Varșovia încearcă să le abordeze. Odată ajunse la graniță, transporturile ucrainene se confruntă cu o serie de teste sanitare și punctele de control sunt copleșite de afluxul de mărfuri, creându-se cozi nesfârșite și blocaje.

Polonia a accelerat activitatea vameșilor săi, care acum filtrează trecerea mărfurilor 24 de ore pe zi, transmite  The Wall Street Journal. Dar bombardamentele rusești de pe drumuri și căi ferate îngreunează situația, subliniază cotidianul american.

În timp ce The Washington Post vorbește despre un război diplomatic pentru exporturile de cereale ucrainene:

”Vineri, președintele senegalez Macky Sall, care este și președintele Uniunii Africane, s-a întâlnit cu Putin în orașul Soci, la Marea Neagră.

Acolo, Sall a deplâns modul în care țările africane, „deși sunt departe de teatru, devin victime ale acestei crize".

De la recentele perturbări, prețul grâului a crescut cu aproximativ 45%, potrivit Băncii Africane de Dezvoltare.

Cu Putin alături, Sall a cerut flexibilitate, atât pentru Ucraina, cât şi pentru ţara care a ales să o atace.

Liderul african spune că este o necesitate absolută ca Vestul să ajute la facilitarea exportului de cereale ucrainene, dar și pentru ca Rusia să poată exporta îngrășăminte și produse alimentare.

Într-o perioadă de criză, contează mai puțin pentru țările aflate departe de conflict cum își primesc mâncarea și cine le-o trimite. Cu atât mai puțin contează aspectele morale”.

Războiul schimbă lumea – o veste proastă pentru Vladimir Putin

Într-un comentariu din The New York Times, Thomas L. Friedman avertizează. "Războiul din Ucraina încă mai păstrează surprize. Cele mai mare pot fi pentru Putin".

Editorialistul face trimitere la ideea lui Churchill, potrivit căreia „războaiele pot schimba cursul istoriei și marile bătălii decid adesea războaiele":

Bătălia dintre Rusia și Ucraina pentru controlul zonei din estul Ucrainei, cunoscută sub numele de Donbas, are potențialul de a fi o astfel de confruntare decisivă. Și aceasta, în mai multe moduri.

De exemplu, cele 27 de națiuni ale Uniunii Europene au luat deja măsuri ferme pentru a reduce comerțul și investițiile în Rusia.

Toate acestea se întâmplă într-un moment în care energia regenerabilă, cum ar fi cea solară sau eoliană, au devenit competitive ca preț cu combustibilii fosili și când industria auto crește semnificativ producția de vehicule electrice și baterii noi.

Pe termen scurt, niciuna dintre acestea nu poate compensa scăderea aprovizionării rusești.

Dar dacă vom avea un an sau doi de prețuri astronomice la benzină, veți vedea o schimbare masivă a investițiilor din partea fondurilor mutuale și a industriei în vehicule electrice, îmbunătățiri ale rețelei, linii de transport și instalații de stocare care ar putea îndepărta întreaga piață de dependența de combustibilii fosili.

Primul Război Mondial a dus la trecerea de la cărbune la petrol.

Al Doilea Război Mondial a introdus energia nucleară ca sursă majoră de energie.

În fiecare dintre aceste cazuri, inovațiile din timpul războiului s-au revărsat direct în economia civilă și au inaugurat o nouă eră.

Războiul din Ucraina nu determină inovația energetică în sine, dar clarifică necesitatea acesteia.

Gândiți-vă: dacă acest război nu aruncă în aer planeta, din neatenție, ar putea ajuta la transformarea ei. Și, în timp, va micșora sursa principală de bani și putere a lui Putin".

 
Revista presei internaționale din 9 iunie 2022