Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Care va fi viitorul Europei cu un Macron slăbit?

macron.jpg

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Sursa imaginii: 
AP Photo/Michel Spingler, Pool

Care va fi viitorul Europei cu un Emmanuel Macron a slăbit? Oare și-a pierdut Europa campioana, întruchipată de Franța? Iată întrebările pe care le pune Courrier International în deschiderea unul grupaj din presa europeană consacrat comentariilor pe marginea recentelor alegeri legislative franceze. Comentatorii se tem că Uniunea Europeană va stagna fără motorul francez, în timp ce provocările nu au fost niciodată atât de numeroase de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Este un rezultat francez îngrijorător pentru Europa", crede ziarul belgian Le Soir. "Rezultatele pun în discuție capacitatea Franței de a-și menține angajamentul european și rolul său de conducere dobândit prin Emmanuel Macron. În vreme ce Franța se trezește neguvernabilă, ea rămâne singura putere nucleară din Uniune. Și ne întrebăm, evident, cum se va poziționa Franța în actualele crize majore - cum ar fi războiul din Ucraina, planul de redresare economică sau amenințarea climatică - având o Adunare atât de divizată și care probabil nu a fost niciodată atât de antieuropeană".

 

Financial Times scrie că, "după realegerea sa, Macron era pe cale să devină cel mai puternic lider al Europei, cu cinci ani întregi în fruntea statului înaintea lui - spre deosebire de italianul Mario Draghi - și cu o majoritate probabilă, îngustă dar absolută, în Parlament - spre deosebire de germanul Olaf Scholz. Acum nu se bucură nici de puterea unificatoare a lui Draghi, nici de stabilitatea și sprijinul unui acord de coaliție precum Scholz", analizează ziarul britanic.

Dimpotrivă, adaugă Daily Telegraph, o luptă permanentă se profilează pentru fiecare dosar din Parlament.

"Macron nu a făcut cu adevărat eforturi să cultive alianțe și ar putea plăti prețul pentru asta. Mai ales că aceste alegeri au pătat serios prestigiul președintelui. Chiar dacă poate avea mari ambiții pentru Europa, îi va fi greu să-și conducă propria țară", mai scrie ziarul britanic.

"Cu siguranță, cu un Macron slăbit, lucrurile se vor complica în Europa", spune și ziarul german Süddeutsche Zeitung.

"Totuși, președintele are încă toată libertatea de a începe să lupte pentru ideile sale europene din nou acasă. A dus această bătălie în alb și negru de prea mult timp, jucând pe frică. Nu este însă adevărat că Macron este ultimul prieten al Bruxelles-ului și Berlinului din Franța. Retorica anti-UE, atât de dreapta cât și de stânga, s-a înmuiat considerabil față de 2017. Aceste alegeri parlamentare nu au fost un vot împotriva Berlinului sau împotriva UE, ci un vot de protest împotriva lui Macron."

Dar cum poate fi depășit blocajul politic?

Pentru ziarul francez La Croix, Franța trebuie să deprindă regulile vieții parlamentare: " Membrii Adunării Naționale - ar trebui să urmeze un curs intens de bune practici parlamentare și să privească mai atent cum se face politica în țările europene vecine."

Berliner Morgenpost își arată însă îngrijorarea pentru viitorul politic al Franței:

Președintele are acum nevoie de parteneri pentru a trece legi prin parlament. Francezii nu sunt obișnuiți cu asta. Următorii cinci ani vor fi grei pentru Macron. Atât extrema dreaptă, cât și stânga tare sunt puternic ancorate în societate și ambele câștigă teren. Protestele vestelor galbene au dispărut de pe străzi, dar furia oamenilor este încă acolo. Niciuna dintre problemele lor nu a fost rezolvată."

 
Revista presei internaționale - 22 iunie 2022