Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa încearcă să-și asigure stocurile energetice pentru iarnă. Este cărbunele o soluție?

carbune.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Aflată în plină confruntare împotriva Moscovei, Uniunea Europeană face mari eforturi pentru a-și asigura securitatea energetică. În perspectiva iernii și temându-se că rușii vor tăia aprovizionarea cu gaze, unele state membre apelează la alternative mai poluante.

Forbes notează că "Europa continuă să ia măsuri pentru a accelera tranziția energetică, confruntându-se cu o criză energetică globală în creștere.

Aceste două țări, împreună cu alți importatori europeni de gaze naturale, își pun o mare parte din speranțe în înlocuirea aprovizionării ieftine cu gaz rusesc cu importurile mai scumpe de gaz lichefiat din Statele Unite".

Țările de Jos pornesc din nou producția de energie electrică pe bază de cărbune, ca răspuns la reducerea aprovizionării cu gaz către Europa. Mișcarea este inevitabilă, scrie De Telegraaf, citat de Eurotopics.

„Aceasta este consecința politicilor agresive ale Kremlinului, care seamănă moarte și distrugere în Ucraina și pune tot mai multe țări europene sub presiune economică prin închiderea robinetului de gaz. Ministrul Climei și Energiei Rob - în calitate de deputat al formațiunii liberale D66 rămâne un susținător puternic al renunțării treptate la cărbune. Dar el își dă acum seama că colegii săi de coaliție au avut dreptate cu recenta lor cerere de a crește producția la centralele pe cărbune. Gazul astfel economisit poate fi folosit pentru a completa rezervele."

Le Figaro atenționează însă că "Revenirea la cărbune produce îngrijorare la Bruxelles și în rândul ONG-urilor.

Comisia Europeană și mai multe organizații de mediu avertizează cu privire la anunțul privind utilizarea sporită a cărbunelui în Germania, Austria și Țările de Jos.

Comisia și organizațiile de mediu atenționează cu privire la riscul unei deraieri a ambițiilor UE în materie de climă.

Mai presus de toate, spun activiștii, această soluție a cărbunelui nu ar trebui să ne încurajeze să încetinim investițiile în surse regenerabile, stocare, eficiență energetică și reducerea cererii.

A aștepta de la cărbune să ne salveze de o criză cauzată în principal de combustibilii fosili este ca și cum te-ai lovi cu capul de un perete pentru a vindeca o migrenă, spune directorul de comunicare al Greenpeace Europa. Potrivit acestuia, prioritatea trebuie să fie reducerea drastică a necesarului de energie electrică, pentru că se risipesc cantități uriașe de energie, de la industrie la agricultură, de la transport la locuințele prost izolate".

Și Suediei îi este frică să nu rămână fără combustibili, astfel că această țară a dat alarma la Uniunea Europeană, scrie La Tribune.

"Agenția suedeză pentru energie tocmai a emis o primă alertă cu privire la aprovizionarea cu gaz, îngrijorată de impactul sancțiunilor împotriva Rusiei. Un anunț care vine a doua zi după o alertă similară emisă de Danemarca, lipsită de gaz rusesc de la începutul lunii iunie. Confruntate cu amenințarea unei penurii de gaze, statele membre UE caută să salveze această resursă spre a-și asigura stocurile pentru iarna viitoare. Mulți apelează la cărbune pentru asta. De partea franceză, Engie asigură că nu întâmpină dificultăți în aprovizionarea clienților săi".

 

În timp ce Euractiv informează despre construcția unei conducte de hidrogen între Bulgaria și Grecia.

"Compania de stat bulgară BulgarTransgaz lucrează în prezent la mai multe proiecte de conectare a rețelelor de hidrogen dintre Bulgaria și Grecia, iar acest lucru este necesar pentru securitatea energetică. Iată ce a declarat declarat de directorul executiv al companiei, Vladimir Malinov, la Forumul Economic de la Sofia.

Directorul a a adăugat că va merge la Atena săptămâna viitoare pentru a continua discuțiile. Potrivit acestuia, conectivitatea trebuie să atingă cel puțin 5% până la 1 ianuarie 2025, dar s-au stabilit ținte mai ambițioase, pentru a se ajunge la 10-15%.

Se are în vedere și un proiect comun de conectare între Sofia și Salonic printr-o conductă de hidrogen".

 
Revista pressei internaționale - 23 iunie 2022