Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mesaj de unitate al liderilor G7, dar Europa rămâne vulnerabilă la criza generată de război

g7.jpg

Liderii G7 la summitul din Bavaria, Germania, 26 iunie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / G7

Presa internațională comentează rezultatele summitului G7 desfășurat duminică în Bavaria. Războiul din Ucraina, criza energetică și inflația au dominat agenda, iar liderii au căutat să dea un mesaj de unitate, spun comentatorii.

Sky News consideră că liderii G7 au arătat un front unit împotriva Rusiei, în timp ce Boris Johnson a glumit despre faptul că grupul este „mai dur" decât Vladimir Putin.

"Liderii s-au întâlnit pentru a discuta despre aprovizionarea cu energie și despre cum să abordeze inflația. De asemenea, au asigurat că alianța globală care lucrează pentru a pedepsi Moscova nu este divizată.

Pe fondul speculațiilor cu privire la apetitul mai scăzut al unor lideri de a continua să susțină Ucraina în situația unui conflict prelungit, Johnson a spus că președintelui Putin nu trebuie să i se permită să comită acte de piraterie contra vecinilor Rusiei, beneficiind de impunitate”.

Le Monde notează la rândul său că, în fața riscului de „oboseală" din tabăra occidentală, menționat de Boris Johnson, președintele american a lansat un nou apel la unitatea G7 și NATO împotriva Moscovei.

"Vladimir Putin a sperat că, cumva, NATO și G7 se vor despărți. „Dar nu am făcut-o și nu o vom face", a spus Biden.

Gazda summitului, cancelarul german Olaf Scholz a lăudat și unitatea aliaților, la care „Putin nu se aștepta". Liderii nu au ezitat, în timpul unui schimb informal surprins de camere, să-și bată joc de președintele rus și de poza lui la bustul gol, din timpul unei ședințe foto din 2009.

Politico invocă avertismentul premierului Boris Johnson la adresa președintelui Emmanuel Macron de a nu încerca acum o reglementare în Ucraina.

Cei doi au fost de acord că acum este „momentul critic pentru evoluția conflictului și că există o oportunitate de a schimba cursul războiului", potrivit Downing Street .

La rândul său, Elysée a spus că Macron și Johnson „au salutat coordonarea strânsă dintre membrii G7 pentru a răspunde [...] nevoilor Ucrainei și pentru a se asigura că sancțiunile decise de membri și de Uniunea Europeană sunt puse în aplicare în mod corespunzător".

Dar partea franceză a contestat faptul că remarcile lui Johnson au constituit un avertisment. „Au avut o discuție despre Ucraina, în timpul căreia președintele și-a reafirmat ferm hotărârea de a sprijini Ucraina", a spus un oficial.

Comentariile liderului Marii Britanii vin după ce le-a cerut aliaților G7 și NATO să nu încurajeze Ucraina să se mulțumească cu „o pace proastă", pe măsură ce războiul se prelungește.

După cum amintește US News&World Report, la începutul întâlnirii din Alpii Bavarezi, patru dintre națiunile bogate din Grupul celor Șapte au luat măsuri pentru a interzice importurile de aur rusesc pentru a înăspri sancțiunile asupra Moscovei și a-i bloca mijloacele de finanțare a invaziei.

Cu toate acestea, nu a fost imediat clar dacă a existat un consens cu privire la această mișcare, președintele Consiliului European, Charles Michel, afirmând că problema va trebui tratată cu atenție.

În timp ce The Guardian comentează:

"Nimeni nu a întrevăzut ce urmează când liderii G7 s-au întâlnit ultima dată în Cornwall, acum un an. Pe atunci se vorbea despre redresarea globală post-pandemie; acum lumea se teme de o recesiune , deoarece băncile centrale se află sub presiune și Vladimir Putin joacă cartea energiei.

Europa rămâne vulnerabilă la un război prelungit în Ucraina. A crescut mai puțin puternic decât în ​​SUA înainte de invazie. Șomajul este mai mare și, spre deosebire de SUA, UE nu este autosuficientă din punct de vedere energetic. Europa este mai aproape câmpul de luptă și a suferit mai mult șocul aprovizionării ca urmare a conflictului”.

 
Revista presei internaționale din 27 iunie 2022