Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia, în incapacitate de plată. Care vor fi consecințele?

rubla.jpg

Sursa imaginii: 
Alexander NEMENOV AFP via rfi.fr

Presa internațională comentează intrarea Rusiei în incapacitate de plată, situație generată de sancțiunile internaționale.

Rusia a intrat în incapacitate istorică de plată prin intermediul sancțiunilor, titrează The Times.

"Măsura ar fi în mare măsură simbolică, având în vedere că Rusia oricum nu se poate împrumuta la nivel internațional în acest moment și nu are nevoie să o facă datorită veniturilor abundente din exporturile de petrol și gaze. Dar stigmatizarea va crește probabil costurile de împrumut în viitor".

"Vestul împinge Rusia în prima sa incapacitate de plată a datoriei externe din 1918", transmite rețeaua CNN.

Situația fusese anticipată după ce jumătate din rezervele valutare ale Rusiei au fost înghețate. De asemenea, Uniunea Europeană a împiedicat Moscova să-și onoreze obligațiile la începutul acestei luni.

Cu toate acestea, a durat mai mult decât se credea: sancțiunile nu au reușit să paralizeze în mare măsură economia Rusiei, deoarece creșterea prețurilor la energie a umplut conturile țării.

Bloomberg observă că "impactul va fi în mare parte simbolic și este puțin probabil ca Rusia să se confrunte cu nevoia de a cere credite externe suplimentare în viitorul apropiat, date fiind sancțiunile internaționale și veniturile masive din exporturile de petrol și gaze".

The Telegraph apreciază că recuperarea poate fi un proces lent și anevoios și poate fi și mai complicat pentru Rusia, având în vedere că este exclusă din sistemul financiar global:

"Daunele asupra reputației pot fi, de asemenea, grave. Mulți investitori sunt legați de acorduri care îi împiedică să investească în țări considerate a fi în situație de neplată. Dacă nu își poate reconstrui reputația, Rusia s-ar putea să constate că există un interes limitat când va încerca să iasă pe piețele internaționale, deși nu este de așteptat să facă acest lucru în scurt timp.

Este ceva neobișnuit aici. Țările, de obicei, sunt în incapacitate pentru că sunt sărace. Nu este cazul Rusiei. Impactul mai mare se poate dovedi a fi asupra companiilor din Rusia, care depind mai mult de finanțarea internațională".

Politico scrie despre "un stigmat asupra Rusiei", care va crește costurile de împrumut :

"Un embargo al UE care se profilează asupra petrolului rusesc și planurile grăbite de a înceta dependența de toți combustibilii rusești înseamnă că Moscova va pierde o mare parte din veniturile sale externe pe termen mediu".

Forbes scrie că este prima incapacitate de plată a Rusiei de la Revoluția bolșevică din 1918, când noul lider comunist al țării, Vladimir Ilici Lenin, nu a recunoscut datoria externă masivă acumulată de regimul țarist.

 
Revista presei internaționale din 29 iunie 2022