Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summitul NATO a transmis un mesaj puternic de unitate către Rusia

nato_madrid.jpg

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, președintele american Joe Biden, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg și premierul britanic Boris Johnson la summitul NATO de la Madrid, Spania, 29 iunie 2022
Sursa imaginii: 
Susan Walsh/Pool via REUTERS

Presa internațională vorbește despre summitul NATO de la Madrid și mai ales despre momentul istoric al aderării Finlandei și Suediei.

"Toată lumea se regăsește în fotografia de familie" - scrie Le Monde.

"După câteva săptămâni de tensiune, Turcia a fost în cele din urmă de acord să sprijine cererea Finlandei și Suediei de a adera la NATO".

"La fel ca și G7, NATO dă dovadă de putere prin unitate", comentează De Telegraaf, citat de Eurotopics :

„La Kremlin, Putin trebuie să fi scrâșnit din dinți la auzul veștii. El a crezut că va reuși să înfrângă rezistența Ucrainei în câteva zile și că Occidentul de-abia va murmura, așa cum a făcut când a ocupat Crimeea și părți din estul Ucrainei. Apoi, a crezut că ar putea perturba unitatea UE, G7 și NATO. Două armate destul de puternice se alătură acum NATO. Și într-o zonă în care alianța era cea mai slabă."

După cum constată ziarul italian La Repubblica, Vladimir Putin dorea o „finlandizare a Europei" și în schimb obține o „NATO-izare a Europei".

El País enumeră deciziile strategice ale Alianței Nord-Atlantice: „instalarea în Polonia a unui cartier general permanent pentru Corpul 5 de armată , trimiterea unui batalion de sprijin pe teritoriul polonez, desfășurarea în România a unei brigăzi de aproximativ 3.500 de oameni, prin rotație, întărirea prezenței în Țările Baltice, staționarea a două escadroane suplimentare de Avioane de luptă F-35 în Regatul Unit și capacități sporite de apărare aeriană în Germania și Italia."

Iar Politico remarcă faptul că liderii NATO marchează Rusia drept „amenințare directă", în noul plan de strategic.

"Pentru secretarul general Jens Stoltenberg, Putin a eșuat în efortul de a împiedica alianța să-și adauge noi membri.

Puterile NATO, conduse de SUA, au precizat clar că nu vor să fie atrase într-un conflict direct în Rusia, cel puțin parțial din cauza temerii că Putin ar folosi o armă nucleară.

Și, în timp ce aliații au insistat că, teoretic, Ucraina are tot dreptul să urmărească aderarea la NATO, nu există nicio șansă ca țara devastată de război să poată adera în curând - dacă se va întâmpla vreodată. Aceasta, deoarece clauza de apărare colectivă a NATO, cunoscută sub numele de Articolul 5, ar cere imediat aliaților să se alăture luptei împotriva Rusiei.

 
Revista presei internaționale din 30 iunie 2022