Franța încheie o președinție a UE sub semnul războiului. Noi provocări pentru succesorii cehi

franta_cehia_ue.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Council of the European Union

Presa europeană analizează președinția franceză a Uniunii Europene, încheiată joi și vorbește despre provocările ce stau în fața mandatului Cehiei, care începe astăzi.

"În ciuda izbucnirii războiului pe continent, Franța a reușit să-și desfășoare întreaga agendă programată, estimând că și-a atins 97% din obiectivele sale" ziarul francez de afaceri Les Echos.

"Prin deschiderea către cererile de aderare ale Ucrainei și Moldovei, Uniunea a început să reflecteze și asupra viitorului său.

La sfârșitul anului 2021, ne temeam că această președinție va fi afectată de o agravare a crizei sanitare sau că va fi parazitată de organizarea a două runde de alegeri în Franța. A fost, în realitate, plasată sub semnul dramatic al războiului".

Euractiv enumeră mai multe obiective bifate de președinția franceză, cum ar fi acordurile asupra celor două reglementări emblematice, Directiva Piețelor Digitale și Directiva Serviciilor Digitale.

De asemenea, președinția franceză a reușit să încheie discuțiile legate de Directiva revizuită privind securitatea rețelelor și a informațiilor.

În sfârșit, ministrul francez al economiei Bruno Le Maire a prezentat un nou mecanism pentru a răspunde nevoilor de finanțare ale start-up-urilor.

Pentru Le Figaro, această președinție, pe care cehii o moștenesc de la Franța pe care și o vor transmite Suediei, „nu este planificată pentru vremuri bune, este planificată pentru vremuri rele".

"Praga a promis că va pune în centrul președinției sale ajutorarea Ucrainei, de la criza refugiaților până la reconstrucția țării. Republica Cehă, un susținător ferm al sancțiunilor împotriva Rusiei în cadrul Uniunii Europene, a primit aproape 400.000 de refugiați ucraineni de la începutul conflictului la începutul anului 2022 și a oferit asistență financiară și militară".

Provocări

Deutsche Welle vorbește despre principalele provocări ale președinției cehe: invadarea Ucrainei de către Rusia, criza energetică, schimbările climatice și un summit european.

În așteptarea iernii, ministrul ceh al afacerilor europene spune că stăpânirea crizei energetice provocate de Rusia va fi un punct central al agendei.

În sfârșit, EU Observer se așteaptă ca președinția cehă a UE "să reducă prioritățile" V4, cunoscut drept Grupul Vișegrad și care cuprinde Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria.

"Interesant este că cei patru premieri nu s-au întâlnit pentru o coordonare înainte de ultimul Consiliu European.

Ceea ce semnalează că, dată fiind politica și retorica maghiară față de Ucraina, există puțin apetit pentru oportunități foto alături de Viktor Orbán.

Republica Cehă se va concentra pe Președinția Consiliului.

Polonia, pe de altă parte, va încerca să promoveze Inițiativa Celor Trei Mări sau Formatul București 9, al țărilor din flancul estic al NATO. Astfel, V4 va ieși de pe radar, deoarece Ungaria nu poate juca singură.

Următoarea perioadă va dezvălui multe despre cât de matură politic este Cehia și va fi un test pentru calitatea liderilor săi".

 
Revista presei internaționale din 1 iulie 2022