Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus: începutul verii a adus "valul tăcut”

coronavirus_vaccinare.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Presa internațională vorbește despre noul val de coronavirus care s-a făcut simțit începând cu prima parte a lunii iunie. Combinat cu gripa sezonieră de toamnă, acesta ar putea pune din nou o mare presiune pe spitale, apreciază experții.

Șefii din domeniul sănătății se pregătesc pentru o „călătorie cu obstacole" în următoarele luni, pe fondul temerilor că cel mai recent val de Covid va duce la cel mai mare nivel al spitalizărilor după mai bine de un an, la care se vor adăuga presiunile adăugate de gripa sezonieră, transmite The Guardian.

Medicii îi încurajează însă pe oameni să-și desfășoare viața "normal, dar cu precauții": spălarea mâinilor, păstrarea distanței acolo unde este posibil și acoperirea feței în locurile închise, slab ventilate. În ce privește purtarea măștilor, dacă avem vreo infecție respiratorie, este un lucru bun de făcut, mai spun specialiștii citați de ziarul britanic.

Los Angeles Times notează că repercusiunile finale ale celor două noi tulpini, BA.4 și BA.5 rămân să fie analizate. Totuși, capacitatea lor aparentă de a reinfecta oamenii amenință să slăbească una dintre puținele linii de apărare pentru o populație obosită de pandemie.

Valurile anterioare s-au încheiat deoarece coronavirusul s-a lovit de un zid, atunci când destui oameni fuseseră vaccinați, infectați sau își schimbaseră comportamentul într-o măsură în care virusul a fost privat de gazde vulnerabile.

Al șaptelea val

De ce atât de mulți oameni se reinfectează? Este întrebarea pusă de ziarul spaniol El Pais.

Medicii îl numesc „valul tăcut" – este o creștere a cazurilor de Covid, încă de la începutul lunii iunie, la doar câteva luni după ce Ministerul Sănătății din Spania și oficialii locali de sănătate publică opriseră colectarea exhaustivă a datelor de diagnostic la sfârșitul lunii martie.

Există mai puține focare decât înainte și mai puține cazuri grave decât înainte ca vaccinurile să fie disponibile.

Aceste subvariante par însă a fi chiar mai contagioase decât varianta originală Omicron, ea însăși mult mai transmisibilă decât varianta Delta, care a fost mai contagioasă decât variantele precedente.

Coronavirusul este capabil să se transforme în variante care pot evita anticorpii din vaccinuri și cei pe care organismul îi produce în mod natural, motiv pentru care oamenii pot fi reinfectați. Este foarte greu de prezis cum se vor comporta valurile de Covid.

Vecinul Spaniei oferă cel mai apropiat termen de comparație. Portugalia are o rată de vaccinare ridicată, iar actualul val este deja în declin de mai bine de o săptămână. Valul a atins apogeul în Portugalia cu 3.600 de diagnostice pozitive la 100.000 de locuitori, cel mai mare înregistrat vreodată în țară. Cu toate acestea, valurile anterioare au pus mult mai multă presiune asupra spitalelor decât actualul.

La Monde constată că noul val de Covid-19 provoacă deja o serie de anulări în domeniul festivalurilor și spectacolelor - odată cu anularea concertelor Rolling Stones sau Metallica, de exemplu.

Profesioniștii din sector se tem de consecințele asupra veniturilor lor.

În timp ce cele o sută douăzeci de mii de noi cazuri zilnice de Covid-19 marchează sosirea unui al șaptelea val, în ultimele zile, sălile de concerte și teatrele și-au anulat sau amânat o parte din programare.

Astfel de măsuri nu au mai avut loc din ianuarie.

La rândul său, Comedia Franceză a anulat două reprezentații , care urmau să aibă loc vineri, 1 iulie și sâmbătă, 2 iulie, din cauza cazurilor de Covid-19.

 
Revista presei internaționale din 4 iulie 2022