Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Putin avansează lent și cu pierderi în Donbas – se apropie momentul negocierilor adevărate?

artilerie_ucraina.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Rusia a anunțat continuarea operațiunilor militare în Ucraina, încurajată de unele succese obținute în regiunea Lugansk. Presa internațională analizează perspectivele războiului dar și ale unor posibile negocieri de pace.

Politico informează că trupele ruse continuă să forțeze avansul, încet și cu mari pierderi de vieți omenești, în estul Ucrainei.

De asemenea, rușii au lansat raiduri asupra Kievului și a altor orașe.

Dar, așa cum au mai făcut și alți oficiali ai administrației Biden, asistentul secretarului Apărării, John Kirby, a reiterat că Ucraina a făcut față invadatorilor ruși cu mult mai bine decât oricine putea crede, de când Rusia a lansat ceea ce Putin intenționa să fie o invazie fulgerătoare.  

"Nu este rolul Statelor Unite să împingă Ucraina să negocieze un acord cu Rusia, chiar dacă administrația Biden a considerat că este lucrul corect de făcut", a declarat duminică John Kirby pentru Fox News.

„Este timpul ca Statele Unite să continue să sprijine Ucraina și asta facem", a spus a spus acesta, subliniind că este la latitudinea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski dacă și când să caute o înțelegere negociată cu președintele Vladimir Putin și Rusia.

Daily Express îl citează pe Lordul Dannatt, general în retragere, care sugerează că acțiunea Rusiei în Donbas ar putea marca sfârșitul încercării sale active de a avansa.

El spune că rușii aproape au reușit să cuprindă provincia Lugansk și apoi vor încerca să preia controlul asupra Donețkului. ”În acel stadiu, cred că rușii vor fi epuizați", a spus generalul în retragere, care crede că acesta este momentul propice unor negocieri.

Problema este însă că nu există un consens în rândul aliaților cu privire la modul de a trata Rusia, atrage atenția publicația britanică The Observer, citată de Eurotopics:

„Toată lumea este de acord că Putin nu trebuie lăsat să reușească în agresiunea sa actuală. Dar ce înseamnă aceasta? Înseamnă că Rusia ar trebui să fie învinsă fizic pe câmpul de luptă din Ucraina, așa cum susțin Marea Britanie și majoritatea celor din Europa Centrală și de Est? Sau ar fi suficient dacă războiul s-ar încheia fără ca Moscova să poată emite pretenții plauzibile la victorie? Și cum ar prefera liderii Germaniei? În momentul în care Moscova ar da semne că dorește o încetare a focului în Ucraina, toate aceste opinii diferite în cadrul NATO vor ieși la iveală."

În timp ce, pentru Le Point, "Putin se trezește înfundat într-un război fără glorie, în care poate spera să cucerească, în cel mai bun caz, câteva raioane devastate, cu perspectiva dublă a unei economii puternic lovite de sancțiuni și a unei coaliții ostile și întărite la granițele sale.

De la invazia SUA asupra Irakului în 2003, nu se cunoaște un exemplu mai recent de un asemenea dezastru geopolitic. Rusia a obținut opusul a ceea ce căuta, fără să socotească măcar efectele trecerii prin fier și foc a unei națiuni ucrainene care vede acum în ea dușmanul absolut".

 
Revista presei internaționale din 5 iulie 2022