Atacul armat din 4 iulie: "Nu aceasta este libertatea"

atac_armat_sua.jpg

Zona Highland Park, Illinois după atacul armat, 5 iulie 2022
Sursa imaginii: 
© Jim Vondruska, Getty Images, AFP via France24

Presa internațională comentează atacul armat din 4 iulie, de la Chicago, soldat cu șase morți. Încă odată este pus în cauză regimul armelor din Statele Unite. De asemenea, jurnaliștii analizează amprenta pe rețelele sociale a lui Robert Crimo, reținut în acest caz.

”Nu aceasta nu este libertatea", titrează The Guardian. Atacul din 4 iulie a zguduit Chicago și a șocat SUA.

Lideri politici și activiști cer schimbări după ce agresorul a vizat parada din Highland Park, de Ziua Independenței

The New York Times constată că statul llinois are a șasea cea mai strictă lege privind siguranța armelor din Statele Unite și a noua cea mai scăzută rată de deținere a armelor, conform unui grup de advocacy pentru controlul armelor.

Statul impune verificări amănunțite ale antecedentelor și cerințe de depozitare în siguranță, deși nu interzice armele de asalt.

În 2013, districtul Highland Park a adoptat o ordonanță de interzicere a armelor de asalt. Decizia s-a luat după o ședință a Consiliului Local extrem de tensionată.

O suburbie bogată și liberală, în care armele de asalt erau interzise

Chicago Tribune amintește la rândul său că Highland Park a fost în centrul dezbaterii privind controlul armelor cu mult înainte de atacul de luni. Cu doar câteva zile în urmă orașul a onorat victimele de la Uvalde, Texas:

”A fost o coincidență îngrozitoare faptul că membrii comunității din Highland Park s-au adunat să plângă victimele unui alt masacru american, și asta cu 10 zile înainte ca cineva să deschidă focul în timpul paradei din 4 iulie.

De asemenea, Highland Park a avut o istorie proeminentă de activism și controverse legate de controlul armelor. În această suburbie bogată, învecinată cu Lacul Michigan, cu o populație evreiască mare și o politică predominant liberală, liderii au promulgat o interdicție a puștilor de asalt în 2013, care a fost contestată rapid de un medic local și de Asociația locală a Armelor.

Acea luptă juridică a fost dusă până la Curtea Supremă a SUA, care a refuzat să judece cazul, permițând ca o hotărâre a unei instanțe inferioare în favoarea interdicției să rămână în vigoare”.

Un fan al lui Donald Trump

Daily Beast vorbește despre amprenta pe rețelele sociale a lui Robert Crimo, alias "Awake" ("Cel Treaz").

Urmele îl arată ca fiind un pasionat de jocuri video și un fan al luptelor.

O fotografie postată pe Twitter îl arăta purtând un steag cu Donald Trump drept pelerină; în alta, avea o șapcă FBI.

Există și o fotografie cu el la un miting al lui Trump, dar i-a plăcut și un videoclip pe Twitter al președintelui Biden.

Pe majoritatea paginilor de socializare ale lui Crimo și în mai multe dintre videoclipurile sale, se poate găsi un simbol care seamănă  cu cel folosit de Suomen Sisu, o organizație finlandeză de extremă-dreapta.

Crimo a fost, de asemenea, administratorul unui canal Discord numit „SS", care între timp a fost eliminat. Un cont de Instagram aparținând și lui Crimo — a cărui familie este de asemenea din zona Highland Park — prezintă mai multe portrete alb-negru care îi dezvăluie cu un tatuaj cu un număr pe o parte a tâmplei și cuvântul „Trezește-te".

400 de milioane de arme de foc

În sfârșit, Le Monde notează că, în chiar zorii acelei zile dezastruoase la Chicago, presa locală întocmise o evaluare provizorie a weekendu-lui lung de 4 iulie.

În oraș erau deja șapte morți și 55 de răniți de gloanțe. Anul trecut a fost și mai rău: 19 morți, peste 100 răniți.

Chicago este adesea ținta presei conservatoare, cum ar fi Fox News, care neagă orice formă de cauzalitate între legile privind armele și criminalitatea. Potrivit acestora, o înăsprire a controlului armelor nu ar duce la o scădere automată a violenței.

O remarcă puțin relevantă, în măsura în care vecinătatea unor state mult mai laxe în ceea ce privește reglementarea armelor de foc face posibile achiziții fără dificultate.

Într-o țară în care sunt în circulație aproape 400 de milioane de arme de foc, știrile despre atacuri apar la intervale mai mult sau mai puțin regulate.

Potrivit unui site care urmărește violența armată, 309 crime în masă au avut deja loc în 2022 în Statele Unite. Definiția folosită pentru acest tip de violență este existența a cel puțin patru victime, rănite sau moarte.