Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Seceta le reamintește europenilor de impactul schimbărilor climatice

seceta.jpg

Pod peste râul Po, Italia, iunie 2022
Sursa imaginii: 
Piero CRUCIATTI AFP via rfi.fr

Europa, mai ales în partea ei sudică, este puternic lovită de secetă. Fenomenul ne reamintește de schimbările climatice.  În viitor, acest tip de eveniment climatic ar putea avea un impact și mai mare, atrag atenția specialiștii citați în presa europeană.

"Sud-europenii resimt consecințele unor valuri de căldură mai intense și secete mai lungi, amplificate de schimbările climatice induse de om și de consumul excesiv de apă", scrie Deutsche Welle.

"Acum, guvernele, din Portugalia până în Italia, le cer cetățenilor să limiteze utilizarea apei la minimul necesar. Dar în unele locuri acest lucru nu este suficient. În timp ce consumul privat de apă în UE reprezintă doar 9% din utilizarea totală, aproximativ 60% din apă este absorbită de agricultură".

Potrivit ziarului Les Echos, în Franța, 9% din râuri au secat în iunie, față de 2% în aceeași perioadă a anului trecut. Luna mai a fost chiar „cea mai uscată din 1959", potrivit serviciului public de informare privind apa.

„În această iarnă, a existat o lipsă foarte mare de reîncărcare a apelor subterane, urmată de o perioadă caldă, care a accentuat uscăciunea solului", explică un specialist în apă și secetă la France Nature.

Dacă schimbările climatice nu pot fi direct implicate în contextul acestei secete, aceste schimbări fac ca fenomenele extreme să fie din ce în ce mai dese și mai timpurii. „Pe măsură ce aerul se încălzește, evaporarea crește, ceea ce înseamnă că va exista mai puțină apă subteran", spune expertul.

În timp ce ziarul italian Corriere della Sera, citat de Eurotopics, se întreabă dacă vom supraviețui în caz că vom continua așa.

"Și nu doar fizic, pentru că avalanșele, uraganele, inundațiile și secetele au consecințe devastatoare, ci și pentru că tânăra noastră specie nu se poate concepe decât în ​​acest mediu, care este parte integrantă a identității sale istorice, culturale și psihologice. ... Mai mult, nu există nicio problemă pe agenda politică din ultimii ani care să nu aibă același caracter global, supranațional, epocal. ... Și acest lucru este în contrast puternic cu abordarea noastră națională, dacă nu provincială, a politicii."

În timp ce ziarul austriac Kleine Zeitung vede aici o  ultimă dovadă a unor extreme meteorologice din ce în ce mai frecvente și violente.

"Doar necredincioșii înrădăcinați vor cere dovezi suplimentare. Și e timpul să se trezească. ... Raționalizarea apei de băut este pe cât de radicală, pe atât de inevitabilă. Și afectează pe toată lumea. Pentru gestionarea crizelor din Italia, acțiunea este de mult așteptată. Pe lângă criza climatică, Italia se luptă cu problemele de acasă. Infrastructura de apă este dărăpănată și depășită și face ca apa prețioasă să se piardă. Sunt adevărate sarcini mamut de rezolvat." (Sursa: Eurotopics).

În sfârșit, revista GEO arată că Spania și Portugalia suferă cea mai gravă secetă din ultimii 1.200 de ani.

Publicația citează un studiu apărut în revista științifică Nature Geoscience, numărul din iulie, în care cercetătorii arată că sistemul de presiuni atmosferice ridicate „s-a schimbat radical în ultimul secol și că aceste schimbări sunt fără precedent în climatul Atlanticului de Nord de-a lungul ultimul mileniu".

Autorii au studiat modificările presiunii atmosferice în această zonă în ultimii 1.200 de ani și au descoperit că aceste schimbări au acoperit o suprafață mai mare de aproximativ 200 de ani, ceea ce corespunde aproximativ cu Revoluția Industrială.

Studiile anterioare nu au reușit să determine responsabilitatea schimbărilor climatice cauzate de activitățile umane în modificarea climei din Atlanticul de Nord. Acum legătura este stabilită.

Viticultorii caută deja modalități de adaptare, în timp ce regiunile potrivite pentru cultivarea viței de vie s-ar putea restrânge cu cel puțin un sfert, sau chiar aproape să dispară până în 2050 în Peninsula Iberică, în timp ce producția de măsline din sudul Spaniei ar putea scădea cu 30% până în 2100, potrivit studiilor anterioare.

 
Revista presei internaționale din 7 iulie 2022