Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Demisia lui Boris Johnson: un bilanț și o analiză a consecințelor pentru Europa

boris_johnson.jpg

Boris Johnson în Parlamentul britanic, 6 iunie 2022
Sursa imaginii: 
© AP/Daniel Leal via rfi.fr

Boris Johnson se pregătește să plece de la conducerea guvernului britanic iar presa europeană încearcă un prim bilanț. De asemenea, comentatorii analizează consecințele demisiei pentru Uniunea Europeană.

"Boris Johnson pleacă, problemele rămân", titrează La Tribune.

"Adus la putere cu mari speranțe după perioada de haos care a urmat referendumului din 2016, Boris Johnson își va părăsi postul de prim-ministru cu un bilanț mixt, marcat însă de tratatul de ieșire din Uniunea Europeană.

Economia încetinește, subminată de penuria de bunuri și forță de muncă, tulburările sociale se înmulțesc iar relațiile cu Irlanda, Scoția și Uniunea Europeană nu sunt încă stabilizate".

Potrivit Libération, Boris Johnson lasă în urmă o economie devastată, inflație galopantă, creștere lentă, încetinirea exporturilor către UE: la optsprezece luni de la părăsirea Uniunii, britanicii cred în mod covârșitor că aceasta a avut un impact negativ asupra costului vieții, a salariilor și a capacității întreprinderilor britanice de a exporta.

Și Le Figaro consideră că problemele Marii Britanii au fost agravate de ruptura radicală cu Uniunea Europeană:

"Circa 54% dintre britanici consideră că Brexitul „merge prost", față de 16% care încă mai cred în avantajele sale, potrivit unui sondaj YouGov din 28 iunie. Faptul că Boris Johnson a creat recent un minister al „oportunităților legate de Brexit" a părut o ironie extremă".

În timp ce ziarul italian La Stampa întreabă: cum poți face față unei crize guvernamentale, când războiul se profilează?

Ei bine, războiul este aici, luptăm cu Rusia de mai bine de 130 de zile cu tot ce avem: arme, economie, diplomație, propagandă, cultură. Și acum se dovedește că, fie și în mijlocul războiului, democrațiile solide și adânc înrădăcinate nu se tem de crize. Ele le acceptă. Tiraniile sunt cele care cer unanimitate, solidaritate și unitate de nezdruncinat"(Sursa: Eurotopics).

 

Și totuși, nu putem fără britanici

Revista germană Der Spiegel analizează consecințele pentru Europa ale plecării lui Boris Johnson și concluzionează: "Fără britanici nu putem".

"Britanicii au fost sursa haosului în Uniunea Europeană în ultimii ani, dar sunt și indispensabili în crize precum cea care se desfășoară în prezent în Ucraina.

Oricine îi va succeda lui Boris Johnson va trebui să caute legături mai strânse cu Europa, din propriul interes. Și totuși nu există un substitut pentru Marea Britanie în Europa.

În țările baltice, Polonia, Cehia și alte țări din Europa Centrală și de Est, Londra, spre deosebire de Berlin, este considerată un partener de încredere.

Armata britanică a antrenat soldați ucraineni de ani de zile, iar sprijinul pentru țară este puternic și trece peste liniile de partid.

Londra a luat o poziție din timp împotriva președintelui rus Vladimir Putin. Și totuși limitele implicării britanice devin clare și în Ucraina.

Într-un document de strategie mult așteptat privind noua sa politică externă și de securitate, guvernul britanic a anunțat anul trecut un pivot către Pacific: mai mulți bani, mai multe nave, mai multe arme pentru o regiune pe care Washington și Londra o văd drept teatrul confruntării viitoare cu China”.

 
Revista presei internaționale din 12 iulie 2022