Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acordul ruso-ucrainean privind cerealele nu rezolvă problema. Pericol maxim pentru Europa

port_odesa.jpg

Milioane de tone de cereale sunt blocate în Portul Odesa din pricina războiului
Sursa imaginii: 
REUTERS - Valentyn Ogirenko via rfi.fr

Rusia și Ucraina au ajuns la un acord de bază cu privire la navele cu cereale din Marea Neagră, potrivit guvernului Turciei, care a mediat discuțiile. Însă problema exporturilor ucrainene rămâne una extrem de complicată. Iar pericolele pentru Europa sunt numeroase, atrag atenția comentatorii.

După cum transmite Politico, liderul ONU, Antonio Guterres salută progresul „substanțial", dar spune că este încă nevoie de mai multă muncă. Guterres a fost însă mai precaut cu privire la semnarea unui acord final săptămâna viitoare. „Nu îmi place niciodată să fac predicții", a spus liderul ONU. El a avertizat, de asemenea, că nu vede acordul inițial ca un semn că Rusia ar putea pune capăt războiului din Ucraina.

The New York Times amintește că oficialii au încercat luni de zile să evite o escaladare a războiului sau, mai rău, o confruntare directă între Rusia și NATO. Întâlnirea de miercuri a stârnit speranțe pentru o detensionare, dar s-a încheiat fără un acord cuprinzător. Urgența este reală.

Totuși, navele pentru cereale au început să navigheze către porturile ucrainene de la Dunăre, lângă România, scrie Forbes, citat de RADOR.

Trecerea în siguranță a opt nave de marfă din Marea Neagră către porturile fluviale Reni și Izmail, și spre Canalul Dunăre-Marea Neagră, este o evoluție foarte importantă pentru economia Ucrainei.

Operațiunea ucraineană de distrugere a garnizoanei ruse de pe Insula Șerpilor, care s-a încheiat cu o victorie pentru ucraineni, pe 30 iunie, a făcut posibil exportul de cereale. Insula Șerpilor este la doar 20 de mile de Delta Dunării, unde fluviul se varsă în Marea Neagră.

Dar exporturile de cereale ale Ucrainei vor rămâne cel puțin parțial suprimate, atât timp cât Odesa, la 80 de mile nord de Insula Șerpilor, rămâne blocată.

Pentru EU Observer, "deblocarea Mării Negre este unica soluție pentru a preveni o criză alimentară

Fermierii ucraineni se confruntă cu multiple probleme - în timp ce persistă amenințarea unei foamete catastrofale.

Ecartamentele feroviare incompatibile între Ucraina și majoritatea statelor UE reprezintă unul dintre obstacolele majore din calea redirecționării pe uscat a exporturilor agricole ucrainene.

De la înființarea așa-ziselor linii de solidaritate, peste granițele Ucrainei cu România și Polonia au trecut cam 1,7 milioane de tone de cereale. Însă liniile funcționează doar parțial, mai notează EU Observer, citat de RADOR.

 

Pericolul "oboselii" europenilor

„Pericolul este maxim pentru continentul nostru" avertizează în Le Monde ministrul neerlandez de externe Wopke Hoekstra.

El face apel la combaterea sentimentului de oboseală după mai bine de patru luni de război în Ucraina.

"Trebuie să continuăm să ajutăm Ucraina, să livrăm arme, să discutăm despre sancțiuni, să vorbim despre dreptate pentru crimele de război comise, deși știm că este dificil și să vorbim despre reconstrucția țării.

Este important să explicăm publicului larg ce facem și de ce o facem, pentru că pericolul este maxim pentru continentul nostru. Putin duce un război ca din secolul al XIX-lea, fără respect pentru viețile umane și regulile internaționale.

Cred că oamenii înțeleg ce se întâmplă. Trebuie să fim siguri că ne putem încălzi în continuare casele, fabricile, școlile, spitalele, la un preț accesibil pentru cetățeni și guverne.

Trebuie să combinăm această criză pe termen scurt cu obiectivele noastre pe termen lung de a combate încălzirea globală și de a atinge neutralitatea carbonului.

Acesta este motivul pentru care accelerăm dezvoltarea terminalelor GPL și ne uităm către surse regenerabile. De asemenea, am convenit, în cadrul coaliției de guvernământ din Țările de Jos, că energia nucleară trebuie să facă parte din mixul nostru energetic, așa cum a fost în Franța de ani de zile.

Conștienți de zece sau cincisprezece ani de dependența noastră energetică de regimul lui Putin, ar fi trebuit să anticipăm acest punct", a spus șeful diplomației din Țările de Jos pentru Le Monde.

 
Revista presei internaționale din 15 iulie 2022