Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nu se putea un moment mai prost pentru noua criză politică italiană

mario draghi.jpeg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Presa internațională comentează efectele demisiei premierului italian Mario Draghi. Vor fi alegeri anticipate? Va fi găsită, în ultimul ceas, o nouă formulă? Comentatorii sunt de acord cel puțin într-un punct: criza politică vine într-un moment extrem de delicat pentru Italia și pentru Europa.

"Mario Draghi, sub presiune pentru a rămâne șef al guvernului", titrează La Tribune.

Clasa politică italiană încearcă să-l mențină pe premierul demisionar și mulți actori din viața publică italiană îi cer să rămână.

Președintele Republicii, Sergio Mattarella, a refuzat demisia lui Mario Draghi și speră că diferitele partide care susțin actualul guvern vor găsi un nou acord. Președintele vrea să prevină alegerile anticipate, într-un moment critic al tensiunilor internaționale.

Din partea președinției Consiliului însă, tonul este ferm. Mario Draghi este hotărât să demisioneze și spune că refuză ultimatumurile.

Este a doua oară când fostul bancher central european se confruntă cu o criză politică de la numirea sa în februarie 2021 în funcția de șef al Consiliului italian, datorită unei coaliții foarte eterogene de partide de stânga, dreapta și extremă dreapta.

”Nu există o cale ușoară pentru Super Mario", observă The Economist:

„Un cabinet nou sau resetat este o perspectivă neatractivă pentru domnul Draghi; niciuna dintre alternative nu pare deosebit de promițătoare pentru Italia sau Europa. O cale ar fi alegerile anticipate care nu pot avea loc înainte de sfârșitul lunii septembrie. Cealaltă este un guvern temporar sub o figură mai puțin autoritară decât omul care a apărat moneda unică în 2012 și a făcut să fie supranumit Super Mario".

Alegerile anticipate sunt singura cale de ieșire, crede La Stampa:
 

”Singura modalitate de a ajuta țara să se trezească din toropeală este să-l arate gol pe regele bolnav – și anume sistemul de partide. Un singur lucru va ajuta: mergeți la vot și nu mai pretindeți că se pot alcătui majorități stabile."

În timp ce publicația austriacă Die Presse se teme pentru consecințele crizei italiene asupra Europei:

„Această criză este diferită. Amenință să fie dureroasă - și nu numai pentru Italia. Mulțumită lui Draghi, Roma a jucat recent din nou în Liga A a Europei, menținând structura fragilă a UE împreună cu Parisul și Berlinul. Și chiar a fost impresionant cât de bine s-a ținut.

Au fost loiali, și-au sfidat deschis liderii de partid sau chiar le-au întors spatele... Această formă de guvernare cu Draghi ca un tată al tuturor, a asigurat o relativă stabilitate și eficiență în Italia - ceea ce i-a liniștit și pe partenerii săi. Această securitate este acum în pericol."

În orice caz, criza a venit în cel mai rău moment posibil, consideră publicația italiană Avvenire:

„O criză politică în mijlocul unei recesiuni, cu o sărăcire generală a cetățenilor, în timpul unei pandemii, cu un război deschis în inima Europei, o criză energetică severă, penurie globală de alimente și schimbări climatice care declanșează o secetă dramatică. Ne putem imagina un moment și un context mai rău pentru o criză guvernamentală? Exacerbarea nesiguranței italienilor, care au deja mari dificultăți în a găsi sau a-și păstra un loc de muncă și a face față creșterii prețurilor, este lipsită de sens și masochistă ".
 

Pentru realizarea acestei rubrici au fost folosite ca surse publicațiile La Tribune și Eurotopics.

 
Revista presei internaționale din 18 iulie 2022