Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În Europa, ca în Sahara – ce trebuie făcut?

sahara.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Presa internațională vorbește despre valul de căldură care a lovit Europa. Sunt invocate riscurile asupra sănătății oamenilor. Dar se discută și despre felul în care infrastructura trebuie adaptată la schimbarea climei.

După cum notează Courrier International, care realizează un amplu grupaj pe tema încălzirii Europei, dincolo de neplăcerile din timpul zilei care pot fi reduse bând apă și stând la umbră, căldura neobișnuită are alte repercusiuni: ne perturbă somnul.

Un studiu din 2017 a găsit anterior o legătură între căldura crescută pe timp de noapte și calitatea slabă a somnului.

„Înrăutățirea tulburărilor de somn din cauza creșterii temperaturilor ar putea exacerba și mai mult problemele de sănătate publică existente legate de schimbările climatice", atenționează Financial Times, care vede acest lucru ca un risc de reducere a productivității.

"Este fierbinte. În privința asta, toată lumea este de acord. Este foarte cald", scrie Daily Telegraph. „Recordul de 38,7°C, înregistrat în 2019, urma, fără îndoială, să fie bătut", precizează ziarul.

În timp de The Sun vorbește despre călduri ca în Sahara.

„Va fi mai cald decât în ​​Sahara. Și decât în India. Sau Pakistan, Algeria sau Etiopia. (...) În jur de 40°C în unele localități. Nemaivăzut".

"Potrivit unui studiu publicat anul trecut, „aproximativ 356.000 de decese în 2019 ar putea fi legate de căldură extremă", raportează New Scientist. Unii oameni, persoanele în vârstă și copiii mici, sunt mai vulnerabili decât alții și merită o atenție specială.

Și The Conversation afirmă că „Studii recente sugerează că există o creștere cu cel puțin 10% a vizitelor la urgențe în zilele în care temperaturile ating sau depășesc 5% din intervalul de temperatură normal pentru un anumit loc".

Alte publicații atrag atenția asupra necesității de a ne adapta la schimbarea climei.

The Guardian notează că, „Pe lângă necesitatea unei scăderi rapide a emisiilor de gaze cu efect de seră, iminența colapsului climatic face adaptarea teribil de urgentă. Acum este momentul să ne angajăm pentru investiții publice la scară largă spre a construi o infrastructură rezistentă și pentru a ne proteja sănătatea și bunăstarea."

Iar pentru Libération, "există o singură opțiune astăzi: trebuie să ne adaptăm pericolelor pe care le prezintă clima. Ceea ce ar ajuta ar fi investiția în infrastructură: rețele electrice mai bune, acoperișuri verzi, sisteme de management al inundațiilor și, cel mai important dintre toate, locuințe mai accesibile și durabile."

 
Revista presei internaționale din 19 iulie 2022