
Presa internaţională
Armele occidentale încep să facă diferența în Ucraina, dar America este în pericol de oboseală
himars.jpg

În Ucraina, logistica militară rusă este perturbată de rachetele HIMARS americane, titrează Le Monde:
”Zeci de depozite de arme rusești din zona ucraineană ocupată au fost distruse de armele cu rază lungă de acțiune furnizate de Washington. Kievul intenționează să extindă atacurile în Crimeea, unde se află obiective cruciale în sistemul logistic rus.
De la sfârșitul lunii iunie, armata ucraineană a folosit în mod remarcabil sistemele HIMARS. Aceste lansatoare multiple, concepute în Statele Unite, permit lovituri foarte precise până la 80 de kilometri, o rază de acțiune dublă față de sistemele de artilerie disponibile până acum pentru Ucraina.
Rezultatul este spectaculos. Pe rețelele de socializare apar zilnic videoclipuri care prezintă explozii gigantice (cel mai adesea, noaptea) în zona ocupată de Rusia. Sunt depozite de muniție lovite de rachete. Videoclipurile arată adevărate focuri de artificii, rezultate dintr-o serie de detonări ale diferitelor proiectile, tiruri în direcții aleatorii și submuniții care străpung cerul...”
În Courrier International citim că, în numele neutralității sale, Elveția refuză să-i trateze pe ucrainenii răniți:
”Autoritățile federale au emis un aviz nefavorabil cu privire la primirea ucrainenilor răniți în spitalele elvețiene. Pentru presa elvețiană, o astfel de decizie vine împotriva tradiției umanitare a țării...
Ziarul din Zurich Tages-Anzeiger a relevat că NATO a cerut țării în luna mai să primească răniți de război ucraineni în spitalele sale. Dacă cantoanele și spitalele erau de acord, Departamentul Federal de Afaceri Externe (DFAE) a pus veto, preferând să trimită medicamente și să ajute infrastructura medicală din Ucraina...”
„Controversa crește acum", asigură Le Temps. ”Și aceasta, într-o țară în care gestionarea internărilor în spitale este în primul rând responsabilitatea cantoanelor".
În timp ce The Economist se întreabă dacă nu cumva America se plictisește de lungul război din Ucraina:
"Inflația, aliații neclintiți și politica otrăvită de acasă erodează sprijinul pentru conflictul prin interpuși împotriva Rusiei", comentează revista.
Președintele Joe Biden s-a angajat să sprijine Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie". Administrația sa a cheltuit până acum aproximativ 8 miliarde de dolari doar pentru ajutor militar. În mai, Congresul a adoptat un buget suplimentar de 40 de miliarde de dolari – mai mult decât ceruse Biden și mai mult decât bugetele anuale de apărare ale majorității aliaților europeni. Toate acestea, pentru a ajuta Ucraina și pentru a face față consecințelor globale ale războiului.
Dar după aproape șase luni de luptă, cu perspectiva unui război lung, chiar și cei mai apropiați aliați ai lui Biden se întreabă dacă America n-ar putea să obosească în curând sub această povară.
Președintele este mai nepopular chiar și decât era Donald Trump în acest moment al mandatului. Inflația și prețurile ridicate ale combustibilului slăbesc puterea de cumpărare a americanilor. Și republicanii sunt pregătiți să obțină câștiguri importante la alegerile intermediare din noiembrie: se așteaptă să preia controlul asupra Camerei Reprezentanților și, eventual, asupra Senatului...”
În Le Point, diplomatul Gérard Araud solicită o soluție pașnică, și aceasta chiar într-o situație în care ambele părți ar pierde:
„Există pericolul ca acest război să se prelungească la infinit, posibil sub forma unui conflict de intensitate redusă. Când va veni momentul, statele europene trebuie să facă eforturi pentru o încetare a focului. Și trebuie să aducă argumente concrete la Kiev și Moscova; ar putea să-și arunce principiile peste bord pentru a găsi compromisuri. Dacă eșuează, conflictul de la granița Europei va mocni la nesfârșit. Ucraina va ajunge ca un câmp de luptă devastat. Interesele și conștiința noastră nu ne pot permite să trăim cu asta."