Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia propune reducerea consumului de gaz, europenii se tem de o iarnă grea

termometru.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Presa internațională a reacționat imediat după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat planul pentru situația în care Rusia  va întrerupe total furnizarea de gaz către Europa. În acest caz, statele membre să reducă cu 15% consumul. Iar comentatorii avertizează că europenii trebuie să se pregătească pentru o iarnă dificilă.

"Va trebui să ne obișnuim: de mâine toți europenii, cetățenii și întreprinderile deopotrivă, trebuie să depună eforturi pentru a trece iarna fără drame energetice", rezumă Les Echos.

"Acesta este, în esență, mesajul pe care Comisia Europeană l-a transmis în timpul prezentării mult așteptate a planului său de urgență, care ar trebui să le permită europenilor să aibă căldură la iarnă, pregătindu-se pentru toate scenariile, inclusiv cel mai rău: oprirea totală a furnizării de gaze rusești.

Acest plan prevede o serie de măsuri care vor fi, mai presus de toate, voluntare pentru statele membre. Dar care ar putea deveni obligatorii în caz că situația s-ar înrăutăți".

Pentru Bloomberg, mișcarea reflectă îngrijorarea crescândă că Rusia va opri exporturile de gaze către regiune, ca răzbunare pentru sancțiunile impuse după invazia în Ucraina. O întrerupere ar amenința eforturile UE de a asigura stocurile înainte de iarnă, punând în pericol securitatea energetică.

Le Monde notează că în ciuda unei creșteri a importurilor din Norvegia, Azerbaidjan și Algeria și a unei triplări, din martie, a transporturilor de gaz lichefiat american, europenii se tem de o iarnă grea.

Iar EU Observer subliniază că „economii mari" pot fi realizate prin desfășurarea de campanii care vizează gospodăriile, pentru a scădea temperatura medie din camere cu un grad și, acolo unde este posibil, reducerea încălzirii clădirilor publice, birourilor și clădirilor comerciale la 19 grade Celsius.

Clădirile din UE sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie al blocului european, iar autoritățile publice sunt un important consumator de gaze. Comisia va cere, de asemenea, statelor membre UE să ia în considerare utilizarea altor combustibili pentru generarea de energie electrică, cum ar fi cărbunele și energia nucleară.

Deutsche Welle amintește totuși că statele membre ale UE sunt în mare parte responsabile pentru propriile politici energetice.

Iar planul de urgență ar avea nevoie de aprobarea statelor membre înainte de a fi pus în aplicare.

Țările europene depind de gaze atât pentru electricitate, cât și pentru încălzire, iar o iarnă mai rece amenință să ducă la o situație îngrozitoare, în caz că Rusia restricționează în continuare livrările, din cauza sprijinului continuu al UE pentru Ucraina.

De asemenea, guvernele europene monitorizează îndeaproape dacă fluxurile de gaz rusesc prin conducta Nord Stream 1 vor reporni, așa cum era planificat, de joi, după o perioadă de întreținere programată.

„Rusia ne șantajează", titrează CNBC citând declarația șefei Comisiei Europene.

"UE le cere statelor membre să raționalizeze energia în timp ce Putin își întărește controlul aprovizionării cu gaz. Economiile europene se confruntă deja cu o perspectivă economică sumbră, cu inflație la niveluri record și cu șanse reduse de creștere economică.

O mare parte a acestei realități economice este cauzată de criza energetică, foarte accentuată de războiul Rusiei în Ucraina.

Următorul plan de pregătire pentru iarnă vine pe măsură ce Comisia intensifică, de asemenea, acordurile de gaz cu alte părți ale lumii. Luni, a anunțat un nou acord cu Azerbaidjan și a semnat anterior acorduri cu Statele Unite".

 
Revista presei internaționale din 21 iulie 2022