Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Plecarea lui Draghi: o veste proastă pentru Uniunea Europeană și coaliția pro-Ucraina

mario_draghi.jpg

Mario Draghi la o reuniune a Consiliului European, iunie 2022
Sursa imaginii: 
Palazzo Chigi - Presidenza del Consiglio dei Ministri via Facebook

Premierul Italiei, Mario Draghi, i-a prezentat demisia preşedintelui Sergio Mattarella. Draghi  nu a reușit să obțină, miercuri, votul de încredere în Senat.  Presa internațională vorbește despre un moment foarte complicat pentru Europa și pentru coaliția internațională în sprijinul Ucrainei.

"În Italia, Mario Draghi aruncă prosopul", citim în Libération:

"Mario Draghi renunță. Nicio șansă pentru el să guverneze Italia cu o susținere atât de mică".

Sfârșitul erei lui Mario Draghi în Italia, un șoc pentru toată Europa, titrează Le Monde

Momentul nu putea fi mai rău pentru Italia, pentru zona euro și pentru Uniunea Europeană (UE) în ansamblu. Această „furtună perfectă" a fost declanșată de Forza Italia (partidul de dreapta al lui Silvio Berlusconi),  Liga (formațiunea de extremă dreapta a lui Matteo Salvini) și formațiunea antisistem  Mișcarea Cinci Stele (M5S). Miercuri, ele u refuzat să participe la votul de încredere solicitat de Draghi în Senat.

Ziarul francez vorbește și despre "răsturnările geopolitice care s-ar putea produce prin revenirea la putere, la viitoarele alegeri,  a acestor formațiuni cu un trecut greu de complezență față de Vladimir Putin. Și aceasta, în toiul preocupărilor energetice din apropierea iernii. Depinde de italienii pro-europeni să se mobilizeze și de UE să acționeze cu tact pentru a evita acest scenariu de coșmar", conchide Le Monde.

Globe&Mail apreciază că "tulburările nu puteau veni într-un moment mai rău pentru cea de-a treia economie a zonei euro. La fel ca multe țări, Italia se confruntă cu creșterea prețurilor pentru orice, de la alimente până la utilitățile casnice, ca urmare a invaziei Moscovei. În plus, suferă și de o secetă prelungită care amenință recoltele. În același timp, Italia se străduiește să-și pună în aplicare programul de redresare a pandemiei finanțat de UE. Orice instabilitate din Italia s-ar putea răspândi în restul Europei".

Potrivit Financial Times, plecarea lui Draghi va însemna "un regres pentru alianța occidentală împotriva invadării Ucrainei de către Rusia. Liderul italian a adoptat o atitudine fără compromis față de Moscova și a fost un arhitect cheie al sancțiunilor dure împotriva președintelui rus Vladimir Putin. Berlusconi, fost premier, a avut legături personale strânse cu Putin, cu care a fost cândva în vacanță, în timp ce Salvini a fost un admirator al liderului rus".

La Stampa, citată de Eurotopics, caracterizează drept „ o rușine" comportamentul partidelor populiste:

"Nu există alt cuvânt pentru a descrie modul în care guvernul Draghi a eșuat în Senat"

Iar Corriere della Sera constată amar: „Până și Draghi, cel mai ilustru italian pe care l-am avut și pe care sperăm să-l revedem în curând în slujba țării noastre, a plătit prețul pentru legea necruțătoare a guvernelor de unitate națională."

La Vanguardia arată că „Seriozitatea situației poate fi măsurată prin reacția internațională - apelurile la Draghi să nu demisioneze și, de asemenea, presiunea exercitată asupra tuturor partidelor italiene pentru a evita alegerile anticipate. Aceasta este într-adevăr o zi proastă pentru Europa."

BBC constată că tulburările politice din Italia au divizat, de asemenea, personalități importante din unele partide. "Doi miniștri de la Forza Italia, Renato Brunetta și Mariastella Gelmini, au părăsit partidul în semn de protest față de decizia de a-l răsturna pe Draghi. Mișcarea populistă Cinci Stele care a declanșat criza săptămâna trecută, a cunoscut și ea o dezertare. Deputata Maria Soave Alemanno a spus că nu-și mai recunoaște partidul, iar instabilitatea cu care se confruntă acum Italia a pus în pericol finanțarea UE și va duce la abandonarea reformelor".

 
Revista presei internaționale din 22 iulie 2022