Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Perspectivele războiului și ale păcii. Plus: poate lua Kremlinul "opțiunea nucleară"?

putin_parada.jpg

Vladimir Putin la parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie, Moscova, 9 mai 2022
Sursa imaginii: 
Administrația Prezidențială a Rusiei / http://en.kremlin.ru/

Cum se va termina războiul din Ucraina? Care sunt perspectivele de pace pentru toamna care se apropie? Ar putea apela Moscova la opțiunea nucleară?  Și... este Vladimir Putin cu adevărat bolnav? Iată câteva întrebări la care încearcă să răspundă comentatorii.

Analizând perspectivele unei păci, Newseek amintește că ”în mod obișnuit, războaiele se pot termina în două moduri: o parte o învinge pe cealaltă (precum în al Doilea Război Mondial), sau combatanții devin atât de epuizați încât acceptă o înțelegere diplomatică (gândiți-vă la războiul Iran-Irak).

Având în vedere natura istovitoare a luptei, cea mai eficientă modalitate de a încheia războiul din Ucraina cât mai repede posibil ar fi printr-un fel de acord de pace.

Va fi însă imposibil cât timp Ucraina și Rusia vor continua să creadă că își pot îndeplini obiectivele în plan militar.

Realitatea urâtă este că discuțiile de pace nu se întrevăd în viitorul apropiat. Dacă toate acestea sună trist și deprimant, este pentru că războiul însuși este trist și deprimant...

The Conversation se întreabă în ce măsură Moscova ar putea lua opțiunea nucleară din cauza amenințărilor Kievului că va ataca în Crimeea:

Perspectiva trimiterii sistemelor americane Himars pentru a sprijini contraofensiva de la Herson l-a determinat pe fostul președinte rus Dmitri Medvedev să amenințe cu „ziua judecății" în cazul în care Ucraina ar atinge ținte din Crimeea.

Ambele părți se află în așteptarea unei confruntări în toamnă.

Ucraina și Rusia speră să „înghețe" linia frontului într-o poziție favorabilă înainte de reluarea oricăror discuții de pace – care ar putea avea loc probabil în toamnă.

Dar perspectivele pe termen lung nu sunt încurajatoare pentru nicio parte.

Acest lucru ar putea crește tentația pentru Ucraina de a lovi podul Rusiei de peste Strâmtoarea Kerci - și pentru Rusia de a riposta cu arme nucleare tactice.

Deoarece nu ar constitui un atac direct asupra unui membru NATO, ci ar menține războiul în Ucraina, Putin ar putea avea mai puține rețineri în a îndeplini această amenințare.

Oricine se bazează pe „raționalitatea" președintelui rus trebuie doar să privească înapoi la acțiunile Rusiei în Ucraina în ultimii opt ani pentru a realiza că acesta nu este un pariu sigur...”

Oare este Putin într-adevăr sănătos? – se întreabă The Spectator:

Președintele Rusiei este cu siguranță un bătrân sub presiunea timpului.

La scurt timp după ce Vladimir Putin și-a lansat invadarea Ucrainei în februarie, în presa occidentală au apărut o serie de speculații că președintele rus era pe moarte, sau cel puțin foarte grav bolnav. Dovezile oferite au fost superficiale.

Au existat, de asemenea, rapoarte că Putin păstrează în anturajul său permanent un specialist de top în cancer.

Acum, o autoritate de talia șefului CIA, William Burns, a scuturat puternic astfel de iluzii. La o conferință de securitate la Aspen, Colorado, Burns a spus că nu există dovezi reale că Putin ar fi fost bolnav. Dimpotrivă, Burns consideră că liderul rus – care împlinește 70 de ani în acest an – se află într-o stare de sănătate bună.

În societățile închise și centralizate, cum ar fi vechea Uniune Sovietică – și așa cum Rusia a devenit din nou sub conducerea personală a lui Putin – sănătatea dictatorului a fost întotdeauna mai importantă decât în ​​democrațiile liberale, unde liderii bolnavi pot întotdeauna să demisioneze sau să fie înlocuiți rapid, prin verdictul alegătorilor.

Prăbușirea Uniunii Sovietice a fost grăbită de un trio de lideri geriatrici – Brejnev, Andropov și Cernenko – care s-au succedat cu rapiditate.

Toți trei au murit în funcție; toți erau deja bolnavi de moarte când erau la putere.

Numai când un șef relativ tânăr și sănătos, în persoana lui Mihail Gorbaciov a preluat controlul, lucrurile au început să se schimbe.

Dar era mult prea târziu pentru a salva sistemul sovietic muribund de la o prăbușire totală, simbolizată de implozia centralei nucleare de la Cernobîl...

 
Revista presei internaționale din 25 iulie 2022