Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În discursul său de la Tușnad, Orbán s-a dus direct la extrema dreaptă

tusnad_orban.jpg

Forumul maghiar de la Tușnad, 24 iulie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Viktor Orban

Presa europeană comentează discursul din România al premierului ungar Viktor Orbán. Acesta a criticat politica de sancțiuni împotriva Rusiei și furnizarea de arme Ucrainei, solicitând în schimb negocieri de pace. De asemenea, s-a lansat în comentarii despre presupusa puritate a rasei maghiare.

Pentru Euronews, "discursul lui Orban vine după o decizie a UE de a reține miliardele din fondul de redresare al Ungariei, pe fondul preocupărilor că guvernul său nu respectă statul de drept și nu combate corupția.

În ultimele săptămâni, Budapesta a devenit mai deschisă și mai conciliantă față de cererile UE, în încercarea de a pune totuși mâna pe fondurile atât de necesare. Moneda Ungariei a atins recent minime record în raport cu euro și dolar, iar economia sa se confruntă cu cea mai mare inflație din ultimii 25 de ani".

The Guardian scrie că Orbán a făcut afirmații similare de ani de zile, dar ultimele comentarii au fost formulate direct în termeni de extremă dreapta. Katalin Cseh, europarlamentar din partidul de opoziție Momentum, a spus că este îngrozită de discursul premierului. „Declarațiile lui amintesc de o perioadă pe care cred că am dori cu toții să uităm. Ele arată într-adevăr adevăratele culori ale regimului", a spus ea.

Anul acesta – notează ziarul britanic -  Orbán a ținut un discurs apocaliptic care a prezis declinul Occidentului și a profețit „un deceniu de pericol, incertitudine și război".

De asemenea, el a criticat aspru sprijinul militar occidental pentru Ucraina, poziționându-se drept cel mai important aliat al Moscovei în Uniunea Europeană.

EU Observer amintește la rândul său că în 2014, liderul de la Budapesta și-a expus într-un discurs similar ținut în România, viziunea „statului iliberal".

Orbán a câștigat un al patrulea mandat consecutiv în aprilie, dar se confruntă cu o situație economică grea, deoarece inflația și prețurile la energie cresc brusc, iar forintul slăbește.

Orbán le-a răspuns celor care au manifestat în săptămânile trecute împotriva majorării impozitelor care i-a lovit pe micii întreprinzători, numindu-i „dependenți de droguri". Liderul naționalist maghiar urmează să călătorească luna viitoare la Dallas, Texas, unde se va adresa CPAC, o mare adunare a conservatorilor americani. La începutul acestui an, adunarea a găzduit o sesiune specială a conferinței la Budapesta.

Ziarul austriac Der Standard, citat de Eurotopics constată că: „Orbán continuă să se situeze mereu contra, când vine vorba de Uniunea Europeană. Totul face parte din modul lui de operare. El denunță Bruxelles-ul pentru că îi spune Ungariei ce să facă și se opune „nebuniei de gen". Dar el discriminează în mod deliberat cetățenii UE, oferind combustibil ieftin doar maghiarilor și se înclină destul de vizibil în fața Rusiei. Poate că cancelarul Karl Nehammer ar trebui să ia în considerare o discuție deschisă cu Orbán, când îl va primi la Viena peste câteva zile."

Declarația lui Orbán că maghiarii „nu sunt o rasă mixtă" este extrem de iresponsabilă, scrie și Magyar Hang, de asemenea, citat de Eurotopics: ”Orbán ar fi putut să urmărească mai multe obiective: să distragă atenția, să obțină favoarea alegătorilor de extremă dreapta. Dar înțelegerea pentru motivele sale nu poate diminua indignarea oricărei persoane bine intenționate. Prim-ministrul a comis o breșă de civilizație identificându-se cu adepții supremației albe. El speră să obțină câștiguri politice prin incitarea puterilor întunecate ale sufletului uman - indiferent de preț".

 
Revista presei internaționale din 26 iulie 2022