Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia apelează din nou la "arma gazului", temerile în legătură cu iarna se reaprind

nord stream

O schemă a rețelei Nord Stream desenată pe un container care se afla lânga gazoductul Nord Stream 1 la Lubmin, Germania, 20 iulie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Markus Schreiber

Compania rusă de gaze Gazprom își va înjumătăți livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream 1. Amenințarea unei ierni grele din punct de vedere energetic se face din nou simțită, după ce părea să se îndepărteze, odată cu reluarea livrărilor, la 21 iulie.

Courrier International a realizat un grupaj cu principalele comentarii din presa internațională pe acest subiect.

 „O decizie care riscă să lase continentul fără resurse esențiale înainte de iarnă", se îngrijorează Financial Times. "Și care a crescut imediat prețul gazului cu 12%, la 183 de dolari (179 de euro) pe megawatt oră. Motivul invocat este, ca și în perioada anterioară, necesitatea de întreținere a turbinelor", relatează cotidianul economic britanic.

Courier International amintește că, din cele șase turbine Siemens care operează stația de compresoare Portovaya, doar una este în stare de funcționare, potrivit companiei ruse de gaze, în timp ce o alta, recent reparată în Canada, încă nu a revenit, „din cauza sancțiunilor", acuză Moscova.

Chestionat de cotidianul economic german Handelsblatt, producătorul explică, la rândul său, că este gata să expedieze turbina la Gazprom, dar că îi lipsesc „documentele vamale necesare importului în Rusia", care „pot fi furnizate doar de client".

De asemenea, Handelsblatt citează experți din industria gazelor care susțin că „o singură turbină nu poate fi responsabilă pentru funcționarea unei întregi conducte".

„Întotdeauna instalezi mai multe turbine și ai altele înlocuitoare pentru a asigura fluxul de gaz în orice moment", spun aceștia.

În ceea ce privește probabilitatea ca patru turbine să se defecteze în același timp, aceasta este foarte mică, mai ales „având în vedere fiabilitatea din trecut a fluxurilor Nord Stream și a operațiunilor Gazprom în general", precizează  și Bloomberg.

„Rusia încalcă tratatele și apoi dă vina pe alții"

Ministrul german al Economiei Robert Habeck, citat de cotidianul Süddeutsche Zeitung spune că „Rusia încalcă tratatele și dă vina pe alții". Potrivit lui Habeck, strategia lui Putin este transparentă: „să slăbească sprijinul larg european pentru Ucraina și să ne divizăm societatea".

Printre măsurile avute în vedere de europeni  se numără „construcția foarte rapidă a infrastructurii de gaze naturale lichefiate, umplerea depozitelor și reducerea consumului", mai scrie cotidianul din München.

„Este nevoie de mult efort și spirit de solidaritate. Toată lumea ar trebui să contribuie cât mai mult posibil. Rusia practică un joc strategic aici", explică Wall Street Journal.

„Un flux deja slab și fluctuant este de preferat unei reduceri totale. Acest lucru face posibilă manipularea pieței și controlul repercusiunilor geopolitice".

Dar această strategie nu este lipsită de riscuri pentru Moscova, notează cotidianul financiar american, „deoarece exporturile de gaze, spre deosebire de cele de petrol, sunt limitate de infrastructura gazoductelor, dintre care majoritatea sunt direcționate către Europa. Și va fi și mai complicat pentru Rusia să-și vândă gazul altor clienți în afara Europei".

În Ucraina, Kyiv Independent, avertizează cu privire la „șantajul rusesc", reamintind că președintele Volodimir Zelenski a implorat Canada să nu cedeze și să nu returneze turbina revendicată la începutul lunii iulie de Rusia.

Odată ce a făcut-o, Ottawa „a trimis un mesaj periculos Moscovei: șantajul funcționează". Trei zile mai târziu, Moscova și-a folosit principala conductă de gaz „ca armă", mai notează publicația ucraineană.

 
Revista presei internaționale din 27 iulie 2022