Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poate planul energetic de urgență să treacă UE peste iarnă?

gaze_naturale_europa.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Council of the European Union

UE, și în special Germania, anticipează lipsuri majore după ce Rusia a răspuns la sancțiuni prin limitarea aprovizionării cu gaze. În acordul semnat zilele acestea de miniștii energiei din UE, a rămas valabilă cifra de 15% economie la gaze în țările uniunii, dar după ce multe guverne s-au opus, acordul final prevede multe derogări. Acesta este doar unul dintre câteva motive pentru care mass-media europeană a primit noul acord cu scepticism.

„Statele membre au convenit să scadă consumul de gaze cu 15% față de consumul mediu din ultimii cinci ani, între 1 august 2022 și 31 martie 2023,” precizează siteul Consiliului UE.

Consiliul a convenit că statele membre care nu sunt interconectate la rețelele de gaze ale altor state membre, sunt scutite de la economia de gaze deoarece nu ar putea elibera volume semnificative prin conducte în beneficiul vecinilor europeni. De asemenea, statele membre ale căror rețele de electricitate nu sunt sincronizate cu sistemul electric european și depind în mare măsură de gaze pentru producerea de energie electrică sunt exceptate pentru a evita riscul unei crize de alimentare cu energie electrică.

Măsurile de economisire a gazului vor proteja gospodăriile și serviciile esențiale precum serviciile de urgență, asistența medicală și apărarea.

„UE este unită și solidară. Decizia (...) a arătat în mod clar că statele membre vor rezista oricărei încercări a Rusiei de a diviza UE folosind surse de energie ca armă. Adoptarea propunerii de reducere a gazelor în timp record a întărit, fără îndoială, securitatea noastră energetică comună. Economisirea gazului acum va ajuta pregătirea pentru la iarnă. Iarna va fi mult mai ieftină și mai ușoară pentru cetățenii UE și pentru industrie,” a declarat Jozef Síkela, ministrul ceh al industriei și comerțului. Țara sa deține președinția Consiliului UE la ora actuală.

 

”Arătați solidaritate cu Germania”...

... îndeamnă cotidianul german Die Welt pentru care fair play-ul ar impune altor țări să ajute acum Berlinul.

„La nivel european, Germania și-a asumat responsabilitatea pentru alții mereu, mereu și mereu. Contribuabilii germani au plătit zeci de miliarde de euro pentru a salva țările euro insolvente. După izbucnirea pandemiei, guvernele german și francez au inițiat fondul de recuperare de 800 de miliarde de euro, Germania oferind cele mai mari garanții. ... Acum este timpul ca alte țări UE să-și arate solidaritatea cu Germania,” continuă Die Welt.

 

Crăpături uriașe în blocul comunitar

Iată ce scrie ziarul Dnevic din Slovenia care vede unitatea UE prăbușindu-se din cauza comportamentului Ungariei.

„ (Viktor n.r.) Orbán a interzis exporturile de gaze către alte state membre și s-a grăbit deja la Moscova pentru a asigura noi cantități suplimentare de gaz pentru propria sa țară. Mai multe considerente energetice îi fac pe membrii sudici (ai Uniunii, n.r.) să fie oarecum reticenți în a accepta propunerea privind reducerea consumului. Nimic din toate acestea nu este de bun augur: UE este divizată în privința solidarității propuse chiar înainte ca Putin să închidă robinetul de gaz,” adaugă publicația slovenă Dnevic.

 

Un compromis tipic al UE - constată cotidianul britanic The Economist

Un plan rezultat în urma unor „lungi negocieri, plin de scutiri și concesii. ... Miniștrii energiei din UE aruncă, în esență, recipientul de gaz pe drum. Ținta de 15% este voluntară... Există multe excepții: pentru țările care nu sunt conectate direct la rețeaua de gazoducte a Europei, pentru cele care și-au redus deja consumul și pentru cele care folosesc mult gaz ca materie primă pentru a produce îngrășământ”.

„Dacă iarna care vine este blândă,” continuă The Economist, UE s-ar putea s-o treacă, dar dacă va fi frig, blocul va trebui să demonstreze că rezistă împreună când vremurile sunt grele.”

 

Putin a montat țările UE una împotriva alteia

Aceasta este părerea olandezilor de la De Telegraaf, publicație care își exprimă, de asemenea, scepticismul cu privire la numeroasele scutiri și renunțări:

„Nu există nicio certitudine pentru iarna care vine, iar asta îi oferă lui Putin o marjă și mai mare de manevră pentru a pune țările una împotriva celeilalte. Concluzia este că miniștrii energiei dezbinați vor trebui să renegocieze de îndată ce va exista o penurie de gaz. Astfel, se redică întrebarea dacă UE este forul potrivit pentru a rezolva această criză. Țările Benelux, Germania și Danemarca au avut propriul lor for de consultare privind gazele, de ani de zile. Trebuie luate neapărat decizii acum dacă lipsește solidaritatea în UE? ... Experții avertizează de luni de zile: Europa nu este pregătită pentru o altă iarnă ca ultima.”

 

Spania va beneficia de scutiri, drept pentru care presa spaniolă consideră planul un succes

„Spania a reușit să meargă înainte cu unele dintre argumentele sale,” aflăm din El Mundo.

 „Este adevărat că tonul adoptat de prim-ministru [Pedro Sánchez] și adjunctul său [ministrul Energiei Teresa Ribera] nu a fost cel mai potrivit. ... A vorbi despre un sacrificiu disproporționat, fără a menționa Germania, a susține că spre deosebire de alții, noi spaniolii nu am trăit dincolo de posibilitățile noastre energetice, este o încălcare a etichetei atunci când ne adresăm la cele mai înalte niveluri ale UE,” remarcă jurnaliștii de la El Mundo care amintesc declarațiile nervoase ale șefilor energiei spaniole la propunerea economiei de 15%

„În cele din urmă, Spania va putea beneficia de scutiri datorită diversificării sale energetice (aproape 50% energie verde), exporturilor de gaze către statele membre (20% din rezervele sale) și rezervelor sale de gaze de 80% . ... Europa s-a unit, deși nu fără dificultate,” conchide El Mundo.

 
Revista presei internaționale din 28 iulie 2022