Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A ucis Rusia prizonierii ucrainieni din regimentul Azov pentru a acoperi torturile?

prizonieri_azov1.jpg

Militari ucrainieni în autobuzul cu care au fost evacuați de la Combinatul Azovstal din Mariupol, după ce s-au predat, în apropiere de Olyonivka, zonă controlată de separatiștii ruși din Donetsk, 17 mai 2022
Sursa imaginii: 
AP - Alexei Alexandrov via rfi.fr

O explozie în zona separatistă pro-rusă de lângă Donețk s-a soldat cu 50 de morți și peste 20 de răniți în rândul prizonierilor de război ucraineni din regimentul Azov. Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru atac, iar o anchetă independentă nu a fost posibilă până acum. Unii comentatori cred că atacul a fost pus la cale de Rusia pentru a acoperi abuzurile asupra prizonierilor în lagăr.

„Organizațiile internaționale sunt neputincioase,” constată cotidianul belgian De Standaard.

Rusia a interzis Crucii Roșii accesul la fața locului după atacul asupra centrului de detenție, adaugă publicația, iar Moscova ignoră în mod flagrant regulile care se aplică în mod normal pentru organizațiile internaționale.

„ONU, care ar trebui să fie gardianul păcii mondiale, nu a fost în măsură să prevină nici războiul din Ucraina, nici crimele de război. Secretarul general António Guterres face tot ce poate, dar chiar și el nu poate decât să privească neputincios când Rusia arată degetul mijlociu organizațiilor internaționale. ... Datorită structurii ONU, fiecare mare putere poate ridica un veto asupra deciziilor care o privesc pe ea sau pe țările din sfera sa de influență. Acest lucru face ca ONU să fie o rață șchioapă. Dacă vrea să-și mențină ceva credibilitate, ONU trebuie să facă lumină asupra crimelor comise,” scriu belgienii.

 

Furia justificată trebuie controlată!

Acesta este îndemnul lui Olexi Melnik, co-director al programelor de politică externă și de securitate internațională a think-tank-ului Centrului Razumkov, citat de săptămânalul NV din Ucraina.

„Rusia a ucis deja acești oameni în mai multe moduri. Mai întâi, au încercat să-i omoare fizic. Apoi au încercat să organizeze un fel de tribunal internațional pentru a legitima statutul lor viitor. Acum, ei (rușii, n.r.)  au luat clar această decizie cinică... Noi, ucrainenii, trebuie să ne controlăm acum emoțiile și să amânăm represaliile pentru mai târziu. În niciun caz nu trebuie să ne dezvăluim furia asupra prizonierilor de război ruși. Dar sub nicio formă această crimă nu trebuie să rămână nepedepsită,” adaugă Olexi Melnik.

 

O încercare de a acoperi torturi și abuzuri

Cotidianul croat Jutarnji list, consideră că atacul putea fi organizat pentru a acoperi abuzurile din lagărul de prizonieri.

„Clipul apărut acum câteva zile care arată tortura la care soldații ruși i-au supus pe prizonierii de război ucraineni, este citat ca motiv pentru o astfel de operațiune”. „Dar site-ul de știri (ucrainean, n.r.) Focus scrie că altceva se petrecea în spate. Aceasta ar fi fost o încercare de a mușamaliza deturnarea banilor pe care Moscova îi trimite pentru finanțarea lagărului de prizonieri: surse ucrainene raportează că o echipă de inspecție a Ministerului Apărării din Mocova urma să viziteze tabăra luni. Potrivit acestei teorii, toată operațiunea a fost o încercare de a acoperi dovezile torturii deținuților, precum și furtul acelor fonduri,” concluzionează croații de la Jutarnji list citând surse ucrainene.

 
Revista presei internaționale din 2 august 2022