Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fotbalistele din Anglia, ambasadoare mai bune decât divele masculine (presa internațională)

euro2022_women.jpg

Naționala de fotbal feminin a Angliei, campioană europeană
Sursa imaginii: 
Facebook / UEFA Women's EURO

Jucătoarele de fotbal din Anglia au câștigat Campionatul European de Fotbal feminin, iar presa nu contenește să laude calitatea jocului cu Germania. Deși femeile fac pe teren un spectacol extraordinar, ele nu câștigă la fel de bine ca bărbații, iar meciurile lor nu sunt au parte de la fel de multă publicitate.

„Incluziv și accesibil,” consideră The Gardian meciul feminin.

„Triumful fotbalistelor din Anglia a arătat, de asemenea, un model de fotbal la prețuri accesibile... Publicul a fost mai variat din toate punctele de vedere, iar mamele și tații și-a putut aduce fiicele și fiii la un meci fără a-și epuiza cardurile de credit. Generația Z a participat în număr mare. Un public mai feminin a oferit stadioanelor o senzație de convivialitate, o altă lume față de atmosfera de presiune a finalei masculine Euro 2020, dintre Anglia și Italia.”

 

Încă departe de fair play...

...comentează francezii de la Le Monde:

„Pe lângă faptul că sportul feminin primește mai puțină acoperire TV, se pune totuși un accent prea mare pe aspectul, vârsta sau viața de familie a sportivelor, în timp ce la bărbați se acordă mai multă atenție performanței acestora. Este încă nevoie de progres în multe domenii. În promovarea tinerilor jucătoare, salarizarea egală și dezvoltarea asociațiilor, care sunt încă prea dominate de bărbați.”

 

Decalajul salarial de gen rămâne...

... constată și publicația spaniolă La Vanguardia. „Diferentele față de fotbalul masculin rămân abisale. ... Cele șaisprezece echipe calificate au împărțit 16 milioane de euro între ele - de două ori mai mult decât în ​​2017 - dar trebuie să ținem cont că UEFA a distribuit 371 de milioane de euro țărilor calificate la Campionatul European Masculin 2021. ... Fotbalul este jucat de fotbaliști, fie că sunt bărbați sau femei, așa că succesul acestui Campionat European este un succes pentru fotbal. Este un sport care atrage ambele sexe, dar unul în care există încă un decalaj uriaș pe care evenimente precum competiția de la Londra vor ajuta, fără îndoială, să-l reducă.”

 

Ambasadori mai buni decât divele masculine

Este opinia comentatorilor de la The Daily Telegraph. Englezoaicele victorioase au oferit o performanță grozavă nu doar în ceea ce privește priceperea atletică, ci și spiritul lor de echipă, aplaudă ziarul.

„Sunt, în primul rând, mari ambasadoare pentru a se da jos de pe canapea și a se mișca. Acest lucru în sine ar putea transforma sănătatea fizică și mentală a femeilor și a fetelor, având în vedere că un sondaj recent al organizației de caritate Nuffield Health a constatat că aproape jumătate dintre femeile respondente nu au făcut niciun exercițiu serios în ultimele 12 luni. Dar poate cel mai notabil lucru despre comportamentul Leoaicelor în timpul Euro, a fost lipsa lor de individualism caracteristic fotbaliștilor de elită masculini,” adaugă The Daily Telegraph.

 
Revista presei internaționale din 3 august 2022