Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziar polonez: susținerea dreptului la avort în referendumul din Kansas trece de granițele acestui stat

avort.jpg

Sursa imaginii: 
amnesty international

Vecini cu statele americane care au interzis avorturile, americani din Kansas a susținut acest drept prin vot: într-un referendum organizat săptămâna aceasta, aproximativ 60% din locuitorii din Kansas, au votat în favoarea unei prevederi din constituția statului care permite femeilor să decidă singure dacă întrerup o sarcină sau o duc la termen. În iunie, anul acesta, Curtea Supremă a SUA a anulat o hotărâre de referință din 1973 privind drepturile la avort. Iată reacțiile din presa internațională.

Alegătorii din Kansas au decis în mod răsunător să nu elimine dreptul la avort din Constituția statului, o victorie majoră pentru mișcarea pentru drepturile la avort într-unul dintre statele conservatoare ale Americii,” relatează The New York Times.

Înfrângerea în referendum a fost cea mai tangibilă demonstrație de până acum a repercursiunilor politice pe care le are decizia Curții Supreme a SUA de a anula Roe versus Wade, hotărârea de referință care a protejat drepturile la avort în toată țara. Marja decisivă – 59% versus 41% a venit ca o surpriză și după campanii frenetice, în timpul cărora ambele părți au băgat milioane de dolari în publicitate și au bătut la uși într-un final de cursă sufocant.”

Alegătorii din Kansas au vorbit tare și clar: nu vom tolera interziceri extremiste ale avortului”, a declarat Rachel Sweet, directorul de campanie Kansans pentru Libertatea Constituțională, care a condus efortul celor care nu și-au dorit interzicerea avorturilor.

Domnișoara Sweet le-a spus susținătorilor că dorința de a se înțelege dincolo de păreri partizane și diferențe ideologice, i-au ajutat să câștige.”

Votul din Kansas, petrecut cu trei luni înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, a fost prima dată când alegătorii americani au intervenit direct asupra problemei avortului de la S.U.A.”

Referendumul, urmărit îndeaproape de personalitățile naționale de ambele părți ale dezbaterii a căpătat o importanță suplimentară din cauza locației statului Kansas, vecin cu statele în care avortul este deja interzis în aproape toate cazurile,” remarcă New York Times.

 

„Asta a intenționat Curtea Supremă”

 Este opinia jurnaliștilor de la publicația britanică The Spectator.Votul din Kansas a fost exact despre ce vorbea instanța: decizia sa (de anulare a hotărârii Roe versus Wade, n.r.) nu a fost luată în mod intenționat pentru a pune capăt drepturilor la avort (deși, fără îndoială, a crescut riscul în multe state,) ci pentru a returna puterea legiuitorilor, direct răspunzători în fața polulației. Votul din Kansas este acum un exemplu de primă mână al modului în care decizia Curții nu înseamnă neapărat restrângerea dreptului la avort, dar poate consacra acest drept la nivel de stat, prin consimțământ democratic.

 

După inversarea Roe v. Wade, sondajele arată creșterea susținerii pentru democrați în Senat

Semnificația referendumului din Kansas transcende granițele acestui stat și problema avortului,” aflăm din publicația poloneză Polityca. În acestă țară, legea la acest capitol este foarte strictă.

Kentucky și Vermont vor organiza, de asemenea, referendumuri anul acesta cu privire la includerea dreptului la avort în constituțiile lor. După decizia Curții Supreme, mișcarea pro-viață a anunțat că va căuta interzicerea federală a avortului, dar asta va necesita un act al Congresului. Rezultatul din Kansas demonstrează că acest lucru este puțin probabil. După inversarea cauzei Roe v. Wade, sondajele au arătat o creștere semnificativă a sprijinului pentru candidații democrați la Congres,” constată Polityca.

 
Revista presei internaționale din 8 august 2022