Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armistițiu între Israel și Jihadul Islamic – ambele părți revendică victoria

i_p_color-4452.jpg

Ierusalimul de Est - zona "verde" protejată de Zidul de separație
Sursa imaginii: 
https://documentar.rfi.ro/

Sub medierea egipteană, guvernul israelian și reprezentanții Jihadului Islamic au convenit asupra unei încetări a focului, după zile de confruntare. Israelul a lansat atacuri împotriva liderilor Jihadului Islamic, un grup armat palestinian pe care statul evreu și majoritatea aliaților săi occidentali îl consideră terorist. A fost o acțiune de răspuns la tirurile de rachete spre teritoriul israelian, revendicate de Jihadul Islamic. Presa internațională comentează evenimentele.

"Chiar și cu acest armistițiu, Gaza va rămâne o închisoare", este titlul editorialului din Le Monde.

Și "nimic nu explică de ce țările care pretind că pot influența autoritățile israeliene au rămas atât de absente și resemnate în fața acestui fals status quo .

Fără îndoială, cancelariile vor uita repede de Gaza, odată ce armele vor tăcea. Consecințele acestei blocade mortale sunt amintite an de an de organizații internaționale precum Banca Mondială: o rată devastatoare a șomajului și un nivel de sărăcie care îi condamnă pe palestinieni la o viață fără viitor, în condiții din ce în ce mai critice, în special în ceea ce privește accesul la apă".

El Mundo, citat de Eurotopics notează că „În spatele Jihadului Islamic se află principalul său susținător, Iranul, care a dat semne îngrijorătoare în ultimele luni că se joacă cu focul pentru a destabiliza delicatul status quo regional. Regimul ayatollahilor vede în războiul din Ucraina o oportunitate de a-și consolida alianța cu Rusia, crescând astfel amenințarea la adresa Occidentului."

Pentru Tageszeitung, „Nu pare o coincidență faptul că soldații israelieni au ieșit chiar acum să aresteze jihadiști în Cisiordania și că forțele aeriene au primit comanda pentru lovituri preventive. Apare suspiciunea neplăcută că acest lucru ar putea fi legat de alegerile generale programate pentru 1 noiembrie. Yair Lapid este prim-ministru de numai două luni și ar dori să rămână și după data alegerilor. Probabil vrea să trimită un semnal alegătorilor că este la fel de dur în probleme de război ca și cel mai mare rival al său Benjamin Netanyahu. Arătându-și forța pentru voturi: cât de jalnic ar fi - și cât de riscant", apreciază ziarul german.(Sursa: Eurotopics).

 

Este o „lovitură de comunicare militară dată pe spatele palestinienilor", deplânge ziarul libanez L'Orient-Le Jour, citat de Courrier International. Ziarul amintește că „marea majoritate a proiectilelor lansate din enclava palestiniană sunt interceptate de scutul antirachetă israelian". Și cum Yair Lapid se va confrunta cu verdictul urnelor în noiembrie, ziarul se întreabă dacă nu cumva "el ar căuta dobândească statura unui om puternic, capabil să-și arate mușchii, pentru a compensa lipsa de experiență militară într-o țară înnebunită după armata ei".

După încheierea armistițiului, ambele părți „au revendicat victoria", observă Middle East Eye. Jihadul Islamic, care a tras în jur de 600 de rachete în trei zile, a declarat că a câștigat , pentru că „Israelul nu a reușit să-i distrugă echipamentele, așa cum a promis că o va face", potrivit unui purtător de cuvânt.

În timp premierul israelian, i-a asigurat pe primarii orașelor din sudul țării că „Israelul și-a îndeplinit obiectivele".

Times of Israel citează experți potrivit cărora operațiunea "a fost printre cele mai de succes dintre cele efectuate de Israel", deoarece, de partea israeliană, rănirile și pagubele au fost puține și pentru că „aproape nimic nu a fost lăsat în urmă".(Sursa: Courrier International).

 
Revista presei internaționale din 9 august 2022