Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Percheziții la reședința lui Trump. Ce riscă acesta și cum vor fi afectate viitoarele alegeri

2020-11-27t024553z_1511994560_rc2abk9k1p6d_rtrmadp_3_usa-election-trump.jpg

Donald Trump și trei dintre copiii săi au fost trimiși în judecată, într-un proces civil, pentru fraudă fiscală.
Donald Trump și trei dintre copiii săi au fost trimiși în judecată, într-un proces civil, pentru fraudă fiscală.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Erin Scott

Publicațiile americane și europene au urmărit cu maximă atenție perchezițiile desfășurate de agenții FBI la Mar-a Lago, reședința din Florida a fostului președinte American Donald Trump. Comentatorii vorbesc despre investigațiile care-l privesc pe fostul ocupant al casei Albe și analizează consecințele pentru viitoarele alegeri.

"Donald Trump percheziționat la Mar-a-Lago, dreapta americană ia foc", titrează Liberation.

Prin lege, un astfel de mandat putea fi obținut de anchetatorii FBI numai cu aprobarea unui judecător federal și pe baza principiului „cauzei probabile" – adică cu condiția ca magistratul să considere nu numai probabil că o infracțiune a fost comisă, dar și că percheziția ar face posibilă producerea probelor în acest sens.

Grupuri de simpatizanți trumpiști au început să se adune în jurul reședinței pentru a-și arăta solidaritatea și respingerea actualului guvern – chiar dacă Trump nu era acolo, se afla în Trump Tower din New York

Le Monde scrie că modul în care miliardarul și-a gestionat documentele oficiale pe când era la Casa Albă se află în centrul mai multor investigații. FBI ar fi recuperat, în reședința din Mar-a-Lago, Florida, cincisprezece cutii cu documente pe care Donald Trump le luase cu el când a părăsit Washingtonul, în ianuarie 2021. Acestea ar conține scrisori de la Barack Obama și liderul nord-coreean Kim Jong-un, o hartă a Statelor Unite care făcuse obiectul unor schimburi aprinse cu serviciul meteorologic american, dar și, potrivit Washington Post, mai multe documente care marcau „secrete de apărare".

După cum notează Newsweek, Trump nu a oferit un motiv oficial pentru descindere, iar Departamentul de Justiție a tăcut cu privire la intențiile sale.

Dar comisia Camerei Reprezentanților a organizat o serie de audieri televizate la nivel național, care au considerat că Trump a încercat să împiedice Congresul să certifice alegerile prezidențiale din 2020.

William Barr, fostul procuror general al lui Trump, a declarat pentru CBS News că dovezile presupus incriminatoare împotriva fostului său șef "se adună".

 

O amenințare tot mai vizibilă

Politico este de părere că această investigație a devenit o amenințare din ce în ce mai vizibilă pentru Trump, unii dintre aliații săi de top și foști oficiali ai Casei Albe confruntându-se cu citații din partea justiției și percheziții ale FBI. La începutul zilei, Departamentul de Justiție și-a apărat decizia de a sechestra telefonul mobil lui John Eastman, avocatul care a ajutat la elaborarea strategiei lui Trump pentru al doilea mandat, pe care nu l-a câștigat.

După cum amintește Deutsche Welle, în ultimele luni, Trump a dat indicii puternice cu privire la o nouă candidatură. El a susținut că raidul a fost „un atac al democraților din stânga radicală care vor cu disperare să nu candidez în 2024, mai ales pe baza sondajelor recente".

Dar ar putea acest eveniment  să aibă impact asupra unei potențiale candidaturi prezidențiale în 2024? – întreabă ABC News.

"Există mai multe legi federale care guvernează gestionarea înregistrărilor clasificate și a documentelor guvernamentale sensibile. Deși Departamentul de Justiție are o politică veche de zeci de ani conform căreia un președinte în exercițiu nu poate fi pus sub acuzare, nu există o astfel de protecție pentru candidații la președinție. Urmărirea unui candidat ar putea avea totuși implicații politice".

 

Potrivit The Wall Street Journal, "istoricii juridici nu își pot aminti un caz din istoria recentă în care FBI a percheziționat casa unui fost președinte. Căutarea a marcat o escaladare a anchetei Departamentului de Justiție cu privire la aspecte ale ultimelor zile de mandat ale domnului Trump și se așteaptă să se extindă în perioada premergătoare alegerilor intermediare din noiembrie.

Oficialii riscă până la cinci ani de închisoare pentru că au transportat materiale clasificate într-o locație neautorizată. Pedepsele pentru încălcarea altor legi legate de eliminarea înregistrărilor oficiale includ, de asemenea, interdicția de a ocupa funcții federale, inclusiv președinția".

 
Revista presei internaționale din 10 august 2022