Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spre un război nuclear declanșat din greșeală?

2022-08-06t193923z_2060525197_rc2lpv92okjl_rtrmadp_3_ukraine-crisis-iaea.jpg

Un militar cu un steag rusesc pe uniformă stă de pază lângă centrala nucleară din Zaporojie, în cursul conflictului dintre Ucraina și Rusia, în afara orașului Enerhodar, controlat de Rusia
Sursa imaginii: 
REUTERS/Alexander Ermochenko

Va recurge Rusia la armamentul nuclear, în condițiile în care soarta războiului pare să se fi întors de partea Ucrainei? Comentatorii nu exclud o astfel de variantă, în timp ce se ridică temeri serioase cu privire la siguranța centralei nucleare de la Zaporojie, aflată în mâinile rușilor.

"Spre un război nuclear declanșat din greșeală?" Este titlul unei analize a revistei  franceze Le Point.

Odată cu conflictul ruso-ucrainean, riscurile unei escalade nucleare sunt încă reale. Și cu fiecare lărgire a obiectivelor, Rusia se apropie puțin de abis.

 "Dacă probabilitatea de a recurge la arme nucleare în Ucraina rămâne scăzută, aceasta nu este neapărat zero.

În cazul în care Putin consideră că securitatea fizică a Rusiei sau regimul politic al Rusiei sunt în pericol, șansele ca acesta să mărească capacitatea de răspuns a arsenalului său nuclear devin mai mari.

Operațional, aceasta înseamnă că tot mai mulți comandanți militari de rang inferior vor putea intra în posesia armelor nucleare complet pregătite pentru a fi lansate, probabil fără ca dotările tehnice să le constrângă utilizarea.

În ciuda retoricii sale belicoase, reticența Rusiei de a folosi arme nucleare de până acum sugerează că pragul de utilizare a armelor nucleare rămâne destul de ridicat. Sancțiunile economice dăunează semnificativ economiei ruse.

De partea ei, Ucraina a ucis zeci de mii de soldați ruși cu sprijinul transparent al țărilor NATO. Finlanda și Suedia au renunțat la neutralitatea lor. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este încă la putere, iar Ucraina recâștigă din teritoriul pierdut.

Și în ciuda acestor eșecuri, Rusia încă nu a dat semne clare că își pregătește forțele nucleare pentru aplicații militare. Cu toate acestea, posibilitatea de a recurge la energia nucleară este încă acolo.

În timp ce Ucraina și susținătorii săi occidentali nu au trecut încă pragurile pentru un atac, obiectivele militare din ce în ce mai extinse cresc probabilitatea ca acestea să fie atinse la un moment dat", conchide revista franceză.

O altă sursă de îngrijorare a jurnaliștilor este legată de centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de militarii ruși.

La Stampa scrie că „Președintele Zelensky, mereu în căutarea cuvintelor puternice pentru predicile sale de seară către națiune - și nu numai către ea - a denunțat în mod explicit „terorismul nuclear rus". . Dar, urmând această logică, unii ar fi înclinați să se îndoiască de acuzații, deoarece uzina a fost ocupată de mult timp de soldați ruși. Și pare ciudat, cel puțin, că ei ar putea fi atât de răuvoitori sau diabolici încât să se arunce singuri în aer. Ar putea fi un machiavelism criminal în stil KGB. Dar chiar ei înșiși ar declanșa o catastrofă căreia i-ar cădea victime.", este de părere ziarul italian. (Sursa: Eurotopics)

 

Ziarul De Volkskrant, din Țările de Jos, explică importanța uzinei pentru planurile Moscovei:

„Încă nu este clar cine se află în spatele bombardamentelor, dar sigur este că trupele ruse folosesc centrala ca scut din spatele căruia îi pot ataca pe ucraineni.

Moscova consideră centrala ca fiind crucială pentru furnizarea de energie electrică în zonele pe care le ocupă de-a lungul coastei de sud. Își propune să organizeze un „referendum" care să îi permită să anexeze provincia Zaporojie. Aceasta ar fi o încălcare gravă a dreptului internațional și ar alimenta tensiunile asupra centralei nucleare." (Sursa: Eurotopics).

 

Dar cât de periculoasă este situația de la centrala nucleară Zaporojie? – întreabă The Guardian.

Reactoarele sunt proiectate să reziste la un impact substanțial – gândiți-vă la un avion civil care s-ar prăbuși peste ele.  

Sunt protejate cu oțel și beton armat, precum și cu sisteme de protecție împotriva incendiilor, deși o lovitură cu o rachetă puternică ar putea fi problematică.

Totuși, clădirile care adăpostesc combustibilul uzat nu sunt construite cu un nivel similar de protecție, ceea ce înseamnă că o eliberare de material combustibil uzat reprezintă probabil un risc mai mare în urma luptelor decât o breșă catastrofală a unui reactor.

Realitatea este că situația de la uzină în ceea ce privește siguranța operațiunilor este probabil cea mai serioasă problemă, întrucât deteriorarea regimului de siguranță cauzată de conflict a fost exacerbată de riscul unei greve.

 
Revista presei internaționale din 11 august 2022