Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Și totuși, poate Ucraina să recupereze Crimeea?

2022-08-11t122134z_235106720_rc2vtv9qza9u_rtrmadp_3_ukraine-crisis.jpg

Aeronavele rusești de la baza aeriană Saki după explozii, în Novofedorivka, Crimeea 10 august 2022
Sursa imaginii: 
Reuters / Maxar Technologies

Explozia de la baza militară aflată pe teritoriul Crimeei, regiune anexată ilegal de Rusia în 2014, este analizată de presa internațională. Chiar dacă multe neclarități continuă să plutească în jurul evenimentelor, un lucru este limpede: explozia marchează o nouă fază a confruntării ruso-ucrainene.

Foreign Policy remarcă faptul că "războiul a revenit în Crimeea" iar "Ucraina încearcă să arunce în aer strânsoarea Rusiei" asupra peninsulei.

"Ucraina nu își asumă meritul pentru lovituri, dar experții le văd ca pe un efort de a tăia liniile de aprovizionare rusești.

Pe parcursul verii, oficialii ucraineni i-au presat pe cei americani pentru mai mult ajutor în țintirea lanțurilor de aprovizionare rusești care consolidează ocuparea Hersonului.

„Toate lanțurile de aprovizionare provin din Crimeea și acolo se trage", spune un membru al parlamentului ucrainean citat e revista americană.  

De exemplu, oficialii ucraineni cred că forțele ruse au folosit rachete de croazieră trase din Crimeea în lovitura din iulie asupra orașului Vinița, din vestul țării".

 

O jenă pentru Vladimir Putin

 The New York Times estimează că un atac ucrainean asupra forțelor ruse din Peninsula Crimeea ar reprezenta o extindere semnificativă a eforturilor ofensive ale Ucrainei, care s-au limitat în mare parte la împingerea trupelor ruse din teritoriile ocupate după 24 februarie, când a început invazia.

"Cu toate acestea, de săptămâni întregi, Ucraina a schimbat trupele și a lovit mai adânc în spatele liniilor frontului decât înainte, deoarece semnalează că pregătește o contraofensivă majoră în regiunea Herson și folosește arme cu rază mai lungă de acțiune, furnizate de Occident.

Crimeea, protejată de Marina Rusă și puternic fortificată după opt ani sub controlul Rusiei, a fost în mare parte ferită de violență. Luna trecută, un mic dispozitiv exploziv livrat cu o dronă a explodat la sediul Flotei Ruse de la Marea Neagră din portul Sevastopol, rănind șase persoane, dar provocând puține pagube.

Rusia a dat vina pe forțele ucrainene pentru atac, dar oficialii ucraineni au negat cu voce tare.

O lovitură în Crimeea ar fi, de asemenea, o jenă pentru președintele Vladimir Putin, care vorbește adesea despre peninsulă, pe care a anexat-o ilegal din Ucraina în 2014, de parcă ar fi un pământ sfințit".

 

Rușii nu pot prezenta armata ucraineană ca fiind eficientă

Le Monde notează că autoritățile ruse au căutat imediat să minimizeze amploarea evenimentului, vorbind despre „detonarea spontană a muniției" și respingând ipoteza unui atac ucrainean de succes.

"În narațiunea rusă, Ucraina nu ar trebui în niciun caz să fie prezentată ca fiind eficientă. Numai armata rusă ar trebui să fie capabilă să efectueze lovituri chirurgicale.

Turiștii ruși trebuie să creadă în continuare că Crimeea este de neatins și că soldații ruși sunt infailibili.

Moskva, nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră, s-a scufundat pe 14 aprilie după ce a fost lovită de două rachete ucrainene Neptune, însă Moscova a menținut întotdeauna versiunea că un incendiu accidental a fost cauza scufundării.

La rândul lor, autoritățile ucrainene nu își revendică responsabilitatea atacului, care ar putea fi și opera sabotorilor, dar Kievul a așteptat câteva zile și înainte de a revendica distrugerea navei amiral.

Mass-media ucraineană speculează cu privire la utilizarea rachetelor americane supersonice ghidate cu rază lungă. Washingtonul nu a livrat oficial aceste arme Ucrainei, temându-se că vor fi folosite împotriva teritoriului rus și vor duce la o escaladare suplimentară. Ar încerca Kiev să testeze limitele liniei roșii?"- întreabă Le Monde.

 Dar poate Ucraina să recupereze vreodată Crimeea? Este întrebarea din titlul articolului pe care îl găsim în Deutsche Welle.

"Nu este clar cât de departe este pregătit Kievul să meargă pentru a readuce Crimeea sub controlul său. Recuperarea peninsulei este „o problemă care trebuie negociată diplomatic", spun surse ucrainene citate de publicația germană.

"Cu toate acestea, modul în care poate fi obținută o posibilă revenire prin negocieri este foarte neclar pentru moment. Având în vedere actualul echilibru de putere, importanța strategică a Crimeei pentru Rusia, precum și loialitatea marii majorități a locuitorilor săi față de Moscova, pare foarte puțin probabil ca Crimeea să redevină ucraineană în curând", apreciază Deutsche Welle .

 
Revista presei internaționale din 12 august 2022