Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Este războiul lui Putin": Olaf Scholz vrea să elibereze în continuare vize rușilor (Courrier International)

olaf_scholz.jpg

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz
Sursa imaginii: 
AFP / Bertha WANG via rfi.fr

Cancelarul german spune că mulți cetățeni ruși "părăsesc țara pentru că se opun regimului". O poziție inversă față de țările nordice și baltice care fac eforturi pentru interzicerea eliberării vizelor cetățenilor ruși. Este o situație care ar putea slăbi frontul comun împotriva lui Putin, notează Courrier International, care realizează un grupaj de comentarii din presa germană. Dar și alte publicații internaționale analizează subiectul:

„Putem permite în mod decent rușilor să vină să-și petreacă vacanțele în Europa în timp ce soldații lor ucid în Ucraina?" se întreabă Süddeutsche Zeitung. Ziarul informează de asemenea că in martie anul trecut, Germania a eliberat rușilor 14.237 de vize Schengen.

Pentru Olaf Scholz, răspunsul este „da". Social-democratul vrea să-i pedepsească în continuare pe cei pe care el îi consideră a fi „adevărații responsabili", spunând că „acesta nu este războiul poporului rus, acesta este războiul lui Putin. Trebuie să fie foarte clar", a punctat el la Oslo, după cum relatează cotidianul din München.

O poziție destul de conciliantă care nu este împărtășită de toți liderii prezenți în Norvegia, subliniază Courrier International. Finlanda, în special, face eforturi pentru a interzice emiterea acestor vize prețioase. În țara care împarte 1.300 de kilometri de graniță cu Rusia, dezbaterea este aprinsă cu privire la turiștii ruși care se înghesuie pe teritoriul său.

„Nu cetățenii ruși au declarat război Ucrainei, dar nu trebuie să uităm nici faptul că ei o susțin", a spus premierul finlandez Sanna Marin, citată de site-ul Tagesschau:

„Nu cred că este corect ca cetățenii ruși să poată intra în spațiul Schengen și în Uniunea Europeană pentru turism, în timp ce statul lor ucide oameni în Ucraina", a continuat lidera finlandeză.

Confruntat cu numeroasele dezbateri care se profilează, cancelarul german rămâne de neclintit. Pentru el, eliberarea acestor documente permite oponenților lui Vladimir Putin să fugă din Rusia, relatează și Die Welt.

”Europa nu vrea bani din sânge”

Refuzul vizelor i-ar priva pe ruși de perspectivele de care au nevoie urgentă, susține și The Spectator, citat de Eurotopics:

„A interzice oricărei persoane cu pașaport rusesc să călătorească cu ușurință în Europa este la fel de rasist și greșit ca nebuna „interdicție de călătorie musulmană" a lui Donald Trump din 2017. Este greșit, pentru că îi dă dreptate lui Putin când susține că războiul este purtat de fapt de  rusofobi patologici și este condus de ura față de toți rușii. Permisiunea acordată tinerilor ruși să călătorească și să studieze liber în UE și Marea Britanie ar fi un pas uriaș către subminarea stăpânirii otrăvitoare și gerontocratice a lui Putin asupra țării sale. Ar contracara încercarea sa de a trage Rusia înapoi spre un viitor cu tematică sovietică".

În timp ce publicația croată Jutarnji, citată, de asemenea, de Eurotopics, consideră că blocarea vizelor „nu este o măsură care va răsturna regimul lui Putin și, cu siguranță, îi va face plăcere lui Erdogan, care se așteaptă să vină și mai mulți ruși să-și cheltuiască banii în stațiunile turcești. Dar această măsură ar arăta că Europa nu vrea bani din sânge. Nu este vorba despre dizidenți, ci despre oameni cărora nu le pasă de atrocitățile pe care le comite țara lor, în timp ce ei se scaldă fără griji în Ibiza, Bled sau Opatija. De aceea ar fi bine să izolăm Rusia în acest fel."

 
Revista presei internaționale din 17 august 2022