Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Exploziile din Crimeea: rușii nu se mai simt în siguranță pe teritoriul ocupat ilegal

explozii_crimeea.jpg

Exploziile de la baza militară rusească de la Novofedorivka, Crimeea, văzute de pe o plajă din apropiere, august 2022
Sursa imaginii: 
© AP via France24

Peninsula Crimeea, ocupată ilegal de Rusia în 2014, a fost din nou zguduită de explozii . Până acum, nimeni nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atacurile asupra instalațiilor militare rusești. Moscova a vorbit despre „sabotaj" și a anunțat planuri de investigare a unor atacuri suspecte cu drone. Comentatorii se întreabă ce urmează.

Ziarul italian Corriere della Sera observă o întorsătură neașteptată a evenimentelor:

„O serie de explozii puternice au pus din nou în pericol instalațiile rusești într-o regiune care până de curând era considerată absolut sigură. În consecință, este foarte posibil ca mai mulți generali să fie demiși la Moscova.

Dar conflictul ia o întorsătură neașteptată, care permite presupunerea că, dacă Vladimir Putin ar fi știut în urmă cu șase luni că oamenii săi s-ar implica într-un război de poziții complicat, care ar putea chiar să pericliteze ocupația sa militară rapidă a Crimeei din urmă cu opt ani, probabil că nu ar fi dat niciodată ordinul de a ataca Kievul pe 24 februarie."

Ucrainenii luptă mai eficient

Istoricul Mark Galeotti scrie în The Spectator:

„Ceea ce uimește este gradul în care ucrainenii se adaptează, mai rapid și mai eficient decât inamicul lor, beneficiind de cantitățile uriașe de tehnică militară occidentală și folosind-o în moduri în care își maximizează propriile forțe, respingând atacurile ruse.

Aceasta nu este doar o chestiune care ține de numărul mare de soldați sau de greutatea bombardamentelor, nici măcar de tactică. Este un război al imaginației și al adaptării, iar aici ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea."

The New York Times notează că, potrivit rapoartelor de presă, "o unitate militară de elită ucraineană s-a aflat în spatele exploziilor de la depozitul de lângă Jankoy, Crimeea."

Ziarul american subliniază că, "de la începutul războiului, Ucraina a recurs la tactici de război neconvenționale pentru a riposta împotriva unui inamic mult mai puternic".

Le Monde amintește că "avioanele rusești decolează aproape zilnic din Crimeea pentru a lovi ținte în regiunile aflate sub controlul Kievului și mai multe zone din această peninsulă sunt situate în raza de acțiune a artileriei și a dronelor ucrainene.

În ciuda conflictului, Crimeea a rămas un loc de vacanță important pentru mulți ruși care continuă să se bucure de vară pe plajele sale.

Crimeea, într-o țară normală, înseamnă Marea Neagră, munți, recreere și turism. Dar Crimeea ocupată de ruși înseamnă explozii de depozite de muniții și risc mare pentru invadatori și hoți", a scris pe Twitter consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak, citat de Le Monde.

 
Revista presei internaționale din 18 august 2022