Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Calamitatea nucleară planează de luni de zile asupra Europei

centrala_nucleara_ucraina1.jpg

Centrala nucleară de la Zaporojie (sudul Ucrainei) are 15 reactoare și asigură energie pentru cca 5 milioane de gospodării. Este considerată cea mai mare din Europa
Sursa imaginii: 
Andrey BORODULIN AFP/File via rfi.fr

Temerile legate de o posibilă catastrofă nucleară au revenit , după ce bombardamentele s-au intensificat în jurul uriașei centrale nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, care se află sub controlul Rusiei din martie. Atacurile au determinat Națiunile Unite și liderii mondiali să ceară permisiunea unei misiuni care să viziteze situl și să evalueze pagubele. Rusia a refuzat. Așadar, cât de mare este riscul?

The Guardian transmite că serviciile de informații militare ucrainene consideră că Rusia plănuiește o „provocare" la centrala nucleară:

”Kievul a acuzat Moscova, ale cărei forțe au capturat centrala nucleară în martie, că o folosește ca scut, de unde bombardează ținte ucrainene. Moscova spune, la rândul ei, că Ucraina este cea care bombardează centrala, iar Kievul spune că sunt forțele rusești...”

BBC informează că, ”de zile întregi, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în apropierea amplasamentului, alimentând temerile legate de o catastrofă nucleară. Este greu să verifici în mod independent acuzațiile, deoarece accesul este interzis.

Instalația se află sub ocupație rusă de la începutul lunii martie, deși tehnicienii ucraineni încă o operează. Ei lucrează sub presiune și există informații că unii au fost reținuți, torturați și bătuți”.

După cum amintește revista franceză Courrier International, ”este vorba despre cel mai mare complex nuclear din Europa. Se află la câțiva kilometri de linia frontului și a făcut obiectul mai multor lovituri în ultimele săptămâni.

Centrala nucleară situată în sudul Ucrainei, la aproximativ o sută de kilometri de Melitopol și la 230 de kilometri de Herson, se află de câteva zile în centrul preocupărilor comunității internaționale.

Căzută sub controlul forțelor moscovite în primele etape ale conflictului, uzina se află într-o zonă geografică strategică, nu departe de zona de sud, care ar putea face în curând obiectul unei contraofensive a Kievului. Zona este așadar afectată de lupte, iar ucrainenii și rușii se învinovățesc reciproc”.

Cât de mari sunt riscurile?

Potrivit ziarului Le Monde, Ucraina trebuie să se pregătească pentru „toate scenariile" legate de centrala nucleară, ocupată de trupele ruse și vizată de bombardamente repetate. Așa a avertizat ministrul ucrainean de interne.

Moscova și Kiev s-au acuzat reciproc de aceste bombardamente, care au vizat cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată sub controlul armatei ruse din martie și ridicând amenințarea privind un dezastru major în Europa.

CNN notează totuși că experții sunt de părere că un dezastru de dimensiunea Cernobîlului este puțin probabil.

Aceștia doresc să dezamorseze unele dintre avertismentele alarmiste, explicând că nu se justifică alertele la nivel european.

„Dacă am folosi experiența trecută, Fukushima ar putea fi o comparație a scenariului cel mai rău", spun experți citați de CNN.

Cele mai presante pericole ar fi pentru ucrainenii care trăiesc în vecinătatea uzinei, care se află pe malul râului Nipru și pentru personalul ucrainean care încă lucrează la centrală.

 
Revista presei internaționale din 19 august 2022