Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Francisc: o nouă declarație controversată în contextul războiului din Ucraina

papa_francisc.jpg

Papa Francisc în timpul unei slujbe la Basilica Sf petru, Vatican, 15 noiembrie 2020
Sursa imaginii: 
REUTERS/Remo Casilli via rfi.fr

Papa Francisc a cerut încă o dată încetarea războiului și a comemorat victimele acestuia, dar a deplâns și moartea activistei ultra-naționaliste ruse Daria Dughina. Fără să-i  menționeze numele, Papa Francisc a vorbit despre „nevinovații" care plătesc pentru război. O formulare care nu a plăcut Ucrainei - și nu numai ei.

Cotidianul catolic La Croix constată un nou semn de tensiune între Roma și Kiev.

Nunțiul apostolic în Ucraina, reprezentant al papei , a fost convocat la ministerul de externe al țării. Aceasta marchează, în limbaj diplomatic, nemulțumirea din partea țării în care lucrează reprezentantul unei țări străine și a venit a doua zi după declarațiile Papei Francisc cu privire la moartea Dariei Dughina, fiica unui ideolog rus apropiat lui Vladimir Putin.

„Nunțiului Visvaldas Kulbokas i s-a transmis că Ucraina este profund dezamăgită de cuvintele Pontifului, care compară pe nedrept agresorul cu victima", am putut citi într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Ziarul francez reamintește că miercuri, 24 august, în timpul audienței generale săptămânale, și în ziua Zilei Independenței Ucrainei și a celor șase luni de la începutul războiului, papa a condamnat din nou „ororile războiului".

„Sper că se vor lua măsuri concrete pentru a pune capăt războiului și a evita riscul unui dezastru nuclear în Zaporizhia", a implorat el.

Daily Beast amintește că nu este prima dată când acest papă pare să fie de partea greșită, în bătălia în curs. La începutul invaziei, el și-a atras critici pentru că a fost unul dintre puținii lideri mondiali care nu l-au condamnat pe Putin pentru invazie, coborând în rând cu unii precum Kim Jong Un și Jair Bolsonaro.

În mai, el a insistat că nu poate merge la Kiev fără să viziteze și Moscova pentru a încerca să negocieze pacea și a mai spus că războiul a început din cauza NATO, despre care a afirmat că „latră la ușa lui Putin", lucru care ar fi făcut Rusia „să reacționeze prost și să dezlănțuie conflictul".

Cine e Scufița Roșie?

Ulterior, el a acordat un interviu unei reviste iezuite în care a împins mai departe conspirația, îndemnând oamenii să-l reevalueze pe Putin.

„Trebuie să ne îndepărtăm de modelul obișnuit al Scufiței Roșii, în care Scufița Roșie era bună și lupul era cel rău", a spus el. „Apare ceva global, iar elementele sunt foarte împletite...."

Pontiful a ridicat, de asemenea, suspiciuni cu privire la viitoarea sa călătorie în Kazahstan, în septembrie, unde se așteaptă să se întâlnească personal cu Patriarhul Ortodox al Rusiei, Kirill.

Francisc avusese anterior o întâlnire Zoom cu el și i-a cerut să nu fie „băiețelul de altar" al lui Putin.

Actualul papă s-a discreditat deja în mai multe domenii, este de părere și Frankfurter Allgemeine Zeitung:

„Originile sale latino-americane nu pot scuza declarațiile sale ridicole despre relațiile economice, nici izbucnirile sale populiste (...). Până astăzi, papa – spre deosebire de Consiliul Mondial al Bisericilor, de exemplu – refuză să numească agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei așa cum etica socială a Bisericii cere în mod imperativ să fie numită, și anume un război de agresiune.

Originile argentiniene ale papei îi întunecă opiniile despre trecutul și prezentul Moscovei, comentează și publicația poloneză Rzeczpospolita:

„Pentru noi, în Polonia, SUA au fost o oază de libertate. Pentru Jorge Bergoglio, junta din Argentina, susținută de SUA, a fost exact dovada contrariului. Și atunci, a căutat ajutor într-o altă parte a lumii. Ajutor sau doar speranță. Uniunea Sovietică a fost capabilă să exploateze aceste speranțe sud-americane în rândul bisericilor și al opoziției de stânga, precum și al antreprenorilor locali, care se temeau de dominația SUA. Și această investiție din Războiul Rece dă roade neașteptate astăzi."

 
Revista presei internaționale din 29 august 2022