Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moștenirea lui Gorbaciov: a vrut să reformeze URSS și i-a provocat căderea

gorbaciov.jpg

Mihail Gorbaciov salută mulțimea la parada militară din Piața Roșie, Moscova, 7 noiembrie 1989
Sursa imaginii: 
AP - Boris Yurchenko via rfi.fr

Presa internațională a reacționat imediat după anunțul morții lui Mihail Gorbaciov, fostul lider sovietic, care a primit Premiul Nobel pentru Pace deoarece a deschis calea către sfârșitul Războiului Rece. Totuși, mulți oameni din țara sa îl învinuiesc pentru prăbușirea URSS. Comentatorii se întreabă care este adevărata moștenire a lui Gorbaciov.

Pentru publicația americană Foreign Policy, "Mihail Gorbaciov a fost unul dintre rarele puncte luminoase în istoria tragică, sumbră și impregnată de sânge a Rusiei.

Chiar și în cele mai rele momente ale sale, emana căldură și scânteia de optimism și umor. Un animal politic pasionat, el a refuzat să se agațe de putere de dragul puterii.

Astfel de calități i-au dat lui Gorbaciov hotărârea de a merge mai departe cu politicile Perestroika și Glasnost - să reformeze sistemul economic al URSS de sus în jos, să facă guvernarea mai transparentă și să le permită oamenilor mai multă libertate și drepturi civile.

Probabil că au fost acele calități de care avea nevoie pentru a pune capăt pașnic Războiului Rece – cea mai mare realizare a sa.

Totuși, locul său în istoria Rusiei este mai complex – și încă rămâne de stabilit. Naționaliștii ruși și credincioșii vechii ordini îl consideră, în general, un naiv sau un trădător, în mare parte pentru că a gestionat prăbușirea Uniunii Sovietice. Alți ruși și membri ai fostului bloc sovietic îl laudă ca pe un eliberator care a încercat să-i scape de jugul totalitarismului corupt".

”Nu s-a agățat de un vis eșuat”

Politico este de părere că ”se poate dezbate, așa cum aveau să o facă istoricii și politicienii în deceniile următoare, cât de mult din schimbare îi revine lui Gorbaciov și cât de mult a fost el însuși forțat de valul istoriei, precum și de lideri precum Lech Walesa, Papa Ioan Paul al II-lea sau președintele Ronald Reagan.

Cu siguranță, evenimentele din anii 1980 – inclusiv înfrângerea umilitoare din Afganistan – făcuseră deja mai greu pentru orice lider sovietic să continue pe calea existentă.

Dar nu există nicio îndoială că Gorbaciov a demonstrat dorința de a accepta o societate sovietică mult diferită și o ordine mondială mult diferită, chiar și cu prețul puterii și prestigiului națiunii sale. Spre deosebire de predecesorii săi, Gorbaciov nu s-a agățat de un vis eșuat".

După cum observă The New York Times, Vladimir Putin a transmis un mesaj laconic de condoleanțe în timp ce lumea întreagă a reacționat:

"Lumea l-a evocat ca pe un erou al liberalismului, dar el a fost acuzat de mulți în Rusia pentru că a adus sfârșitul imperiului sovietic.

Nota de condoleanțe i-a permis domnului Putin să apară ca un om de stat deasupra luptei politice, dar imediat a devenit clar că domnul Gorbaciov nu va fi venerat de Kremlin.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a spus că formatul înmormântării – adică, dacă va primi onoruri de stat – nu a fost încă stabilit și va depinde de dorințele familiei sale, potrivit agenției de știri Interfax.

În schimb, în ​​ 2007 , când succesorul lui Gorbaciov, Boris N. Elțin, a murit, domnul Putin, a declarat zi de doliu național la înmormântarea sa. Ceremonia a fost transmisă în direct la televiziunea de stat, iar coborârea sicriului a fost însoțită de salve de artilerie", amintește NYT.

”Rusia se scufundă din nou în sânge și în rușine”

"Reformele fundamentale ale lui Gorbaciov au ajuns să provoace dispariția Uniunii Sovietice, chiar dacă nu acesta era scopul lui", comentează BBC.

 „Mulți ruși încă îl consideră responsabil pentru prăbușirea URSS. Deși un politician pragmatic și rațional, Mihail Gorbaciov nu și-a dat seama că era imposibil să aplice reformele fără a distruge un sistem comunist centralizat pe care milioane de oameni din URSS și nu și-l mai doreau".

În timp ce La Stampa vede „ceva simbolic în faptul că Mihail Gorbaciov a murit chiar în momentul în care Rusia, pe care el încercase să o salveze într-un mod pașnic, se scufundă în sânge și rușine.

Pentru el, ca și pentru Vladimir Putin, sfârșitul Uniunii Sovietice a fost cea mai mare tragedie a secolului XX. Dar, spre deosebire de actualul lider rus, primul și ultimul președinte sovietic alesese să facă din pace prioritatea misiunii sale politice și umane".

Și publicația franceză Le Point  notează că, "încercând să reformeze Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov a precipitat fără să vrea căderea acesteia.

Vladimir Putin, pe atunci ofițer KGB de rangul doi, nu și-a revenit niciodată. El a moștenit concepția cinică și otrăvitoare despre lume, pe care  a pus-o la lucru în războiul din Ucraina.

Gorbaciov nu a reușit să democratizeze o dictatură și a provocat distrugerea ei; Putin face tot posibilul să restabilească despotismul și să lupte împotriva „revoluțiilor colorate" care, din Georgia până în Ucraina și Belarus, au căutat încă de la începutul secolului XXI să răstoarne puterile autocratice și să promoveze cauza democrației".

 
Revista presei internaționale din 1 septembrie 2022