
Presa internaţională
Un raport ONU devastator, dar China păstrează încă o mare influență internațională
comisar_onu.jpg

Le Monde notează că, în ciuda presiunilor din partea Beijingului, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a publicat miercuri noaptea raportul mult așteptat despre situația din provincia chineză Xinjiang. Într-un amestec de interviuri realizate de serviciile sale și informații directe sau indirecte, raportul evocă posibilitatea unor „crime împotriva umanității" în regiune. Deloc surprinzător, Beijingul a condamnat termenii folosiți.
BBC spune că "raportul a fost mult timp subiectul unei atenții internaționale intense, comisarul ONU pentru drepturile omului, fosta președintă chiliană Michelle Bachelet, recunoscând săptămâna trecută că a fost supusă „presiunii extraordinare de a publica sau de a nu publica".
Unele grupuri occidentale pentru drepturile omului susțineau că Beijingul o îndemna să îngroape concluziile dăunătoare din raport, mai ales după ce publicarea a fost amânată de mai multe ori.
Beijingul - care a văzut raportul în avans - neagă acuzațiile de abuz și a susținut că taberele pentru uiguri sunt un instrument de combatere a terorismului.
China a insistat întotdeauna că militanții uiguri duc o campanie violentă pentru un stat independent, dar este acuzată că a exagerat amenințarea pentru a justifica reprimarea acestei minorități”.
Potrivit CNN, raportul invocă "detenții arbitrare și discriminatorii în rândul uigurilor și a altor grupuri predominant musulmane, cea ce ar putea constitui crime împotriva umanității. Raportul mai spune că aproape toți intervievații au descris că li s-au administrat în mod regulat injecții și pastile ceea ce i-a făcut să simtă somnolență, în timp ce unii intervievați au vorbit și despre „diverse forme de violență sexuală", inclusiv unele cazuri de viol, precum și diferite alte forme de violență, umilirea sexuală, inclusiv nuditatea forțată, potrivit raportului".
Ofensivă diplomatică
Și, după cum estimează Politico, "Beijingul ar putea răspunde în instanțele internaționale", după cum a sugerat chiar Oficiul ONU.
„Amploarea detențiilor arbitrare și a discriminării uigurilor și a altor grupuri predominant musulmane, privarea de drepturile fundamentale de care se bucură individual și colectiv, pot constitui crime internaționale, în special crime împotriva umanității" , se arată în raportul ONU.
"Acest document oferă muniție cancelariilor și ONG-urilor occidentale pentru a presa Beijingul pe frontul diplomatic, într-un context de rivalitate între regimurile autoritare și regimurile democratice, exacerbată și mai mult de războiul din Ucraina", comentează Le Figaro:
"Dar această nouă ofensivă diplomatică se va confrunta cu o rezistență acerbă din partea Beijingului, care are drept de veto în Consiliul de Securitate. Bachelet se retrage, lăsând acest dosar exploziv pe masa succesorului său.
Bătălia ar putea avea loc la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, unde votul este decis cu majoritate.
Nu va fi nici acolo ușor, pentru că China are influență, dar nu există drept de veto. Țările în curs de dezvoltare se anunță drept arbitrii acestei noi confruntări între blocul autoritar și democrațiile occidentale".