Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa pregătește primele măsuri în fața crizei energetice, după ce Rusia a oprit robinetul de gaz

nord_stream.jpg

Instalații de la capătul de pe teritoriul Rusiei al conductei Nord Stream II, finalizată în septembrie 2020. După declanșarea invaziei rusești din Ucraina este foarte posibil (și chiar probabil) ca această uriașă lucrare de infrastructură, în care s-au investit miliarde de euro, să nu intre în funcțiune niciodată...
Sursa imaginii: 
© Nord Stream 2 / Igor Kuznetsov

Prețurile la energie cresc vertiginos în Europa, pe măsură ce Rusia închide robinetul de gaz. Criza energetică se profilează pentru această iarnă, ceea ce îngrijorează presa internațională.

"Winter is coming". Această expresie din seria Game of Thrones a apărut mult în ultima vreme în presa internațională observă Courrier International.

De data aceasta, în Financial Times, pentru a vorbi despre criza energetică ce se profilează în Europa. Rusia, principalul furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene (UE), a decis să-și reducă drastic exporturile de hidrocarburi către Uniune, ca parte a confruntării cu Occidentul de la începutul războiului din Ucraina.

În acest timp, sute de șomeri napolitani și-au ars facturile la gaz și electricitate pentru a protesta împotriva creșterii foarte abrupte a prețurilor, relatează Il Sole 24 Ore.

În Italia, inflația a ajuns la 8,4% în august, un nivel nemaivăzut de aproape patruzeci de ani. Iar energia se află în centrul dezbaterilor politice din țară. După demisia lui Mario Draghi, în Italia sunt programate alegeri anticipate pe 25 septembrie. Candidatul de extremă dreapta, Giorgia Meloni, din partidul Fratelli d'Italia, este în prezent favorită în sondaje, în fața Partidului Democrat al lui Enrico Letta.

 

Bruxelles-ul pregătește primele măsuri

Le Monde transmite că, în fața crizei energiei, Bruxelles-ul are în vedere mai multe căi de acțiune.

Confruntată cu facturile în creștere, Europa ia în considerare în special plafonarea prețurilor anumitor producători.

În timp ce țările G7 au convenit vineri, 2 septembrie, să limiteze prețurile petrolului rusesc importat, Uniunea Europeană se află în plină pregătire a consiliului său de urgență pentru energie din 9 septembrie.

Obiectivul: calmarea creșterii facturilor, a prețurilor la energie electrică în creștere, în special sub efectul creșterii prețului gazului care menține centralele în funcțiune.

Într-un document care va fi examinat de miniștrii europeni ai energiei, Comisia Europeană prezintă mai multe propuneri, inclusiv un scenariu care îmbină trei acțiuni principale.

În primul rând, adoptarea măsurilor de încurajare a reducerii consumului de energie electrică, pe modelul a ceea ce s-a decis pentru gaze, pe 26 iulie.

În al doilea rând, limitarea prețurilor en-gros la nivelul dat de cele mai ieftine surse de energie electrică precum energiile nucleare și regenerabile. Și asta, pentru a tăia drastic profiturile în exces ale companiilor energetice.

 

O "bazooka" germană

EU Observer scrie la rândul său că Executivul european analizează toate formele diferite de plafonare a prețurilor, dar se evaluează, de asemenea, posibilitățile de a interveni pe piața energiei electrice și de a impozita companiile pentru profiturile extraordinare pe care le obțin din prețul ridicat al gazelor.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat săptămâna trecută că UE pregătește un nou pachet de „măsuri de urgență", recunoscând că prețurile actuale dezvăluie „limitările" modelului pieței energetice a UE.

Noua propunere, însă, nu va fi finalizată la timp pentru următoarea reuniune extraordinară a miniștrilor energiei programată săptămâna viitoare, spun surse europene.

În timp ce guvernul german a lansat o adevărată „bazooka" energetică, titrează Frankfurter Allgemeine Zeitung. Aceasta, pentru a sprijini gospodăriile în fața inflației și a crizei energetice.

Vor fi investite, într-o primă fază, 65 de miliarde de euro, după ce Berlinul a aprobat până acum 30 de miliarde sub formă de ajutoare.

Printre măsurile planificate de coaliția „semafor" de la putere (social-democrați, verzi și liberali), se numără un sprijin energetic de 300 de euro pentru mai multe categorii de pensionari și 200 de euro pentru studenți.

 
Revista presei internaționale din 5 septembrie 2022