Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liz Truss, un "ideolog al pieței libere", în fața marii provocări a crizei energetice

liz_truss.jpg

Liz Truss este noul premier britanic
Sursa imaginii: 
Geoff Caddick / AFP via rfi.fr

Liz Truss devine astăzi noul prim-ministru al Regatului Unit. Presa internațională a reacționat imediat după alegerea sa în fruntea Partidului Conservator. Iar comentatorii atrag atenția asupra numeroaselor provocări, în contextul crizelor care afectează țara.

"Este sfârșitul unei lungi curse pentru putere", constată Le Point:

"La două luni după demisia prim-ministrului Boris Johnson și în plină criză a costului vieții, Liz Truss a fost numită șef al guvernului britanic în urma unui vot deschis exercitat de aproximativ 200.000 de membri ai Partidului Conservator. Șefa diplomației, în vârstă de 47 de ani, i-a rămas loială lui Boris Johnson până la sfârșit, când demisiile din cadrul executivului se numărau cu zecile, la începutul lunii iulie".

National Public Radio transmite că noul lider se va lovi imediat de realitatea unei crize energetice în escaladare rapidă.

Atât consumatorii casnici, cât și companiile se confruntă cu costuri record, din cauza războiului din Ucraina și a creșterii inflației. Acestea amenință să arunce ţara într-o recesiune majoră.

"O catastrofă energetică"

CNN vede chiar  „o catastrofă" energetică în Marea Britanie:

"Facturile la energie pentru gospodării vor crește cu 80%, până la o medie de peste 3.500 de lire sterline pe an, din octombrie.

Pe măsură ce oamenii sunt nevoiți să-și reevalueze bugetele, boom-ul consumului care a urmat blocajelor cauzate de Covid-19 se risipește rapid.

Banca Angliei a avertizat că economia Regatului Unit va intra într-o recesiune în lunile următoare.

Provocarea cheie pe care o ridică creșterea prețului energiei este că gospodăriile folosesc multă energie – și în special gospodăriile mai sărace.

Lira sterlină care se prăbușește ar putea exacerba problemele, făcând mai scump importul de energie și alte bunuri și împingând inflația și mai sus".

Financial Times scrie că Truss are în vedere limitarea prețurilor la energie —  o intervenție costisitoare, pentru a evita sărăcirea gospodăriilor și colapsul afacerilor. Dar viitorul ei șef de cabinet  a promis că măsura va fi „responsabilă din punct de vedere fiscal", chiar dacă a recunoscut că robinetele de cheltuieli ar trebui să rămână deschise în această iarnă.

Probleme de legitimitate?

Le Monde vede în Liz Truss, "un ideolog al pieței libere":

"Ministru al Afacerilor Externe, ea a fost aleasă de membrii Partidului Conservator. Liz Truss a condus o campanie în care și-a calibrat propunerile pentru un electorat îmbătrânit și reacționar: reduceri masive de taxe, în valoare de 30 de miliarde de lire sterline, reluarea explorărilor petroliere în Marea Nordului sau sfârșitul limitelor de viteză pe autostrăzi.

Ea a lansat, de asemenea, critici la adresa funcționarilor publici, a greviștilor, a panourilor solare și a repetat „că o femeie trans nu este o femeie".

Mandatul ei se anunță agitat: liderul are puțină legitimitate.

Fiind nominalizată de mai puțin de 0,3% din electoratul național – membrii Partidului Conservator sunt maximum 200.000 – ea nu este nici prima alegere a parlamentarilor conservatori, care l-ar fi preferat pe contracandidatul Rishi Sunak.

În plus, mass-media națională speculează deja cu privire la o revenire rapidă a lui Boris Johnson".

Iar The Spectator analizează propunerile lui Truss privind reducerea abruptă a impozitelor:

"Argumentul central al lui Truss este că impozitele reprezintă o frânare a creșterii. Reducerea impozitelor stimulează creșterea – pentru că le lasă oamenilor mai mulți bani, pe care îi cheltuiesc și îi investesc, ceea ce duce la o activitate economică mai mare și la o creștere generală a prosperității.

Toată lumea se simte mai bine, chiar dacă câștigurile nu sunt de dimensiuni similare. O maree în creștere ridică toate bărcile, dacă doriți - și asta este mai important decât dacă unele bărci sunt mai mari decât altele.

Nu este momentul sau locul pentru o discuție despre argumentele economice aflate în joc. Mai interesant acum este aspectul politic.  Truss este numită candidatul pentru continuitate, dar filozofia ei economică pare să fie complet diferită de cea propusă de Boris Johnson".

 
Revista presei internaționale din 6 septembrie 2022