Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liz Truss are de ales între o ciocnire și o negociere cu UE. Momentul decisiv este foarte aproape

truss_regina.jpg

Regina Elisabeta a II-a o întâmpină pe Liz Truss la începutul audienței în care a invitat-o pe noua lideră a Partidului Conservator să accepte funcția de premier și să formeze noul guvern, Balmoral, Scoția, 6 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
© AP/Jane Barlow via rfi.fr

Liz Truss a devenit prim-ministru al Marii Britanii iar presa internațională se întreabă care va fi politica noului cabinet de la Londra în privința Uniunii Europene. În campania pentru câștigarea poziției de președinte al Conservatorilor, Liz Truss s-a situat pe poziții dure în raport cu UE.

Corespondentul BBC la Bruxelles transmite că Liz Truss – este văzută în capitala europeană ca un dur în dosarul Brexit și un șoim când vine vorba de Rusia. Iar aceasta dezvăluie mult mai mult decât un „bravo" superficial :

"Pe 15 septembrie, toate privirile de la Bruxelles vor fi ațintite ferm pe Liz Truss. Este ziua în care Regatul Unit este obligat din punct de vedere legal să răspundă la procedurile de încălcare a dreptului comunitar lansate de UE – care susține că Marea Britanie nu și-a onorat angajamentele în temeiul tratatului Brexit privind Irlanda de Nord semnat de Boris Johnson.

Dacă Liz Truss continuă pe această cale, UE amenință că va răspunde mai întâi cu sancțiuni specifice împotriva Regatului Unit, în cele din urmă urmând să suspende întregul acord comercial.

Deci, cum ar putea răspunde noul prim-ministru al Marii Britanii?

Ar putea încerca să reducă temperatura. Dar la Bruxelles mulți se tem că Liz Truss ar putea alege să suspende temporar părți ale protocolului. Având în vedere că este un tratat internațional convenit de ambele părți, Bruxelles-ul spune că acțiunea unilaterală este inacceptabilă".

Le Figaro o vede pe Truss gata să se ciocnească cu europenii pe protocolul nord-irlandez.

"Ea nu ezită să flateze eurofobia bazei sale politice, precum și sentimentul ei anti-francez. Ea refuză astfel să spună dacă Emmanuel Macron este un prieten sau un inamic. Va fi cu atât mai greu de rezolvat cu europenii, cu cât Johnson rămâne în ambuscadă. Cu o influență păstrată asupra politicii britanice și libertatea de exprimare recâștigată, el va urmări cel mai mic pas greșit, așteptând timpul pentru o posibilă întoarcere", crede ziarul francez.

Pe linia dură

Este puțin probabil ca noul premier să încerce să îmbunătățească relațiile cu UE, comentează și Irish Independent:

În ciuda familiei ei laburiste, a primilor ei ani ca activist liberal-democrat și a campaniei ei puternice anti-Brexit la referendumul din 2016, ea s-a situat dintr-o dată pe o linie dură în privința condițiilor de divorț dintre UE și Regatul Unit. Și tocmai această umbră anti-UE a adus-o acolo unde ea dorea să ajungă." (Sursa: Eurotopics).

Și ziarul belgian De Standaard observă că Truss s-a dovedit un "brexiter" dur, care vrea să rupă Protocolul privind Irlanda de Nord :

"Aceasta ar provoca o criză de care nici UE, nici Regatul Unit nu au nevoie în acest moment. În cazul Rusiei, ea s-a făcut deja de rușine cu necunoașterea dosarelor." (Sursa: Eurotopics)

Potrivit unui comentariu din publicația Vox,  "acordul Brexit nu este perfect, dar această escaladare este de natură politică. UE a spus că este dispusă să discute, dar în cadrul protocolului original, Marea Britanie a indicat că dorește schimbări mai radicale. Întrebarea este dacă experții se vor așeza la discuții, mai bine zis dacă Truss le va da binecuvântarea pentru aceasta".

Unii comentatori citați de această publicație au menționat posibilitatea unui moment „Nixon în China", în care Truss, susținută de câștigul ei și de sprijinul total al brexiterilor, "negociază o înțelegere cu UE sau numește pe cineva care o va face. Ar fi o victorie asupra UE, chiar dacă implică unele concesii pe parcurs", crede Vox.

 
Revista presei internaționale din 7 septembrie 2022