Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE, măsuri radicale pe piața energiei. Oare e prea târziu?

ursula.jpg

Ursula von der Leyen în conferință de presă la Bruxelles, 7 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
captură video Facebook / European Commission

Presa internațională a comentat imediat propunerea Comisiei Europene privind o plafonare a prețului pentru gazul rusesc, alături de măsuri de reglare a pieței energiei. Pentru unii lideri de la Bruxelles, însă, intervenția a venit cu întârziere.

Uniunea Europeană ia în considerare plafonarea prețului gazului și alte măsuri pentru a controla prețurile „astronomice" la energie, informează The New York Times.

Măsurile, prezentate de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, au pregătit terenul pentru o perioadă de dezbateri intense și urgente în Uniunea Europeană pentru a aborda rapid criza energetică fără precedent care a cuprins regiunea, în timp ce Rusia își reduce livrările de gaze naturale către multe state membre, într-o confruntare tot mai ascuțită.

 

 

Bloomberg se teme că în iarna care vine "criza poate fi dură pentru UE":

"Uniunea Europeană va lua măsuri radicale, inclusiv plafonarea prețurilor și o recuperare a profiturilor excedentare ale companiilor energetice și petroliere, în timp ce încearcă să împiedice o catastrofă economică generată de criza energetică". 

Pentru Euronews , "măsurile prezentate de șefa Comisiei sunt toate de natură excepțională și reflectă actul de echilibru între intervenția pe piața liberă și garantarea securității aprovizionării cu energie. Limitarea gazului rusesc se anunță cea mai controversată propunere, având în vedere diferitele niveluri de dependență dintre statele membre. Săptămâna trecută, Ungaria a anunțat un nou contract cu Gazprom pentru încă 5,8 milioane de metri cubi de gaz zilnic.

Odată convenite, măsurile ar putea fi introduse rapid în cadrul unei proceduri de urgență. Von der Leyen și echipa ei au fost ținta criticilor în ultimele zile, atât președintele Consiliului European, Charles Michel, cât și premierul belgian Alexander De Croo, condamnând răspunsul colectiv târziu la criza energetică".

Euractiv dezvăluie că "cele mai  multe dintre măsuri au fost deja văzute în documentele neoficiale, așa-numite "non-paper" transmise țărilor UE înainte de reuniunea de urgență a miniștrilor energiei, programată pentru sfârșitul acestei săptămâni. Existența acestor documente neoficiale a fost recunoscută marți de un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Este foarte rar ca executivul UE chiar să admită că aceste documente neoficiale există. În ultima săptămână, unii oficiali UE și-au exprimat consternarea față de modul în care a fost gestionată comunicarea externă a documentelor neoficiale și a documentelor scurse".

 

Reticențe germane

Politico citează un diplomat al UE care critică Germania, considerând-o  drept „ o problemă", deoarece i-a luat mult timp să se decidă asupra unor chestiuni precum plafonarea prețurilor :

Oficialii UE pregătesc opțiuni pentru introducerea unei astfel de măsuri, care vor fi discutate de reprezentanții înaintea reuniunii de urgență a miniștrilor energiei de vineri.

Luni, Franța a devenit cea din urmă țară care și-a pus greutatea în spatele planului Bruxelles-ului. Polonia dorește, de asemenea, un plafon de preț la gaz și ca o astfel de măsură să fie extinsă la toate importurile de gaze către Europa, a spus un diplomat polonez. Guvernul german al cancelarului Olaf Scholz este însă reticent...”

În sfârșit, Le Monde notează că Vladimir Putin le-a cerut țărilor europene „să-și revină în fire", în timp ce în Occident se ridică voci care acuză Rusia că își folosește gazul ca pârghie în contextul conflictului din Ucraina.

Moscova se apără în special argumentând că sancțiunile împotriva sa pentru ofensiva  din Ucraina au cauzat o penurie de piese de schimb care amenință integritatea Nord Stream.

 
Revista presei internaționale din 8 septembrie 2022